SVJETSKA ORGANIZACIJA UPRAVO OBJAVILA PROGNOZU: Od marta do maja očekuje nas nešto NEZABILJEŽENO DO SADA, SPREMITE SE!

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je danas saopštenje, u kojem se navodi šta se očekuje tokom idućih nekoliko mjeseci, tačnije od marta do maja.

U mnogim dijelovima svijeta u idućih nekoliko mjeseci očekuju se natprosečne temperature čak i bez prisustva događaja El Ninjo, koji inače dovodi do zagrevanja, objavila je Svjetska meteorološka organizacija.

Prema WMO-ovim novostima o događaju El Ninjo verovatnoća nastavka neutalnih uslova od marta do maja iznosi 60 posto, dok su procenti za El Ninja 35, a vjerovatnoća događaja La Ninja 5 odsto.

Podsjetimo, poslednji El Ninjo dogodio se na prelazu iz 2015. u 2016. godinu i uticao je na vremenske prilike širom svijeta. Naime, radi se o prirodnoj meteorološkoj pojavi povezanoj sa promjenama klime u tropima. 

Inače, posle prethodni El Ninjo je bio toliko intenzivan da je nakon njega 2016. godina ušla u knjigu rekorda kao najtoplija godina ikada. Tada je zabilježena i velika suša u Africi, a poplave širom Brazila, Argentine, Paragvaja i Urugvaja. 

goodsambeatheat

Naime, El Ninjo je pojava koja se javlja u nepravilnim razmacima od pet do sedam godina kao anomalija u temperaturi okeanske vode (za 2°C do 8°C toplije) i u strujanjima vjetrova na dijelu Tihog okeana zapadno od obala Čilea i Perua.

Po dosadašnjim istraživanjima, El Ninjo najverovatnije postoji od završetka posljednjeg ledenog doba. Međutim, vremenski razmak između ove pojave se smanjio, a naučnici smatraju, da na to utiču klimatske promjene.

Originalno se termin El Ninjo odnosio na godišnje slabe tople okeanske struje koje se kreću ka jugu duž obale Perua i Ekvadora oko Božića, pa je na dobio ime koje prevedeno sa španskog znači mali Isus. Međutim, tokom vremena termin je evoluirao i sad se odnosi toplu i negativnu fazu El Ninjo južne oscilacije i predstavlja zagrevanje okeanske površine na nivo iznad-prosječne temperature u bilo centralnom ili istočnom tropskom Tihom okeanu.

Ovo zagrijavanje uzrokuje pomeranje u atmosferskoj cirkulaciji pri čemu dolazi do manjih padavina nad Indonezijom i Australijom, i povećanja količine kiše i pojave tropskih ciklona nad tropskim Tihim okeanom.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više

Pravila privatnosti