Saudijski princ hakirao mobilni telefon najbogatijem čovjeku na svijetu, reagovala i saudijska ambasada

SAUDIJSKI princ prijestolonasljednik Muhamed bin Salman “hakirao” je mobilni službeno najbogatijem čovjeku na svijetu i vlasniku američkog Amazona, Jeffu Bezosu, javlja britanski Guardian.

U eksplozivnom otkriću, pozivajući se na upućene izvore koji su inzistirali na anonimnosti, Guardian izvještava kako je Bezosov mobilni hakiran pomoću enkriptirane poruke na WhatsAppu koja je poslana s Bin Salmanovog ličnog broja.

Ta je poruka, vjeruje se, sadržavala malicioznu datoteku (malware) koja je infiltrirala Bezosov mobitel, prema rezultatima digitalne forenzičke analize.

Prema ovoj stručnoj analizi “vrlo je vjerovatno” da je mobilni hakiran pomoću inficiranog videa koji je poslan Bezosu s broja saudijskog princa.

Bezos je dobio malicioznu poruku usred prijateljske razmjene poruka s princem, rekao je izvor za Guardian. Samo nekoliko sedmica ranije Bezos i bin Salman bili su na večeri u Hollywoodu s holivudskim producentom Brian Grazerom, u sklopu prinčeve diplomatsko-ekonomske turneje po SAD-u, gdje se susreo sa svima, od predsjednika Donalda Trumpa do Bezosa, Marka Zuckerberga i Oprah Winfrey.

O skandalu se u međuvremenu oglasilo i saudijska ambasada u SAD-u, i to preko Twittera. “Recentni medijski izvještaji koji sugerišu da je Kraljevstvo iza hakiranja moblnog telefona gospodina Jeffa Bezosa apsurdni su. Pozivamo na istragu ovih tvrdnji, tako da imamo sve činjenice”, stoji u saudijskom tvitu.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više