Nit su meteori, nit su zvijezde: Elon Musk na nebu i iznad BiH razvija satelitski internet

U noći sa petka na subotu,  na nebu smo primjetili nizove pokretnih nepoznatih objekata.

Nepoznati objekti nisu bili sve vrijeme tu, a kretali su se prilično brzo.

U želji da razjasnimo šta smo fotografisali kontaktirali smo profesoricu fizike i astronomkinju iz Astronomskog društva Orion Adelu Subašić – Kopić.

U odgovoru za Patriju, nakon što smo joj poslali fotografije, astronomkinja Subašić-Kopić kaže:

“Ovo bi mogao biti Starlink satellite constelation firme Space X, a radi se o nizu satelita u niskoj orbiti za internet u pustim područjima Zemlje. Venera i toranj na Humu su druga dva izvora svjetlosti. 

Dodaje i da se konsultovala s kolegama, te da i oni misle isto. 

Podsjećamo, kompanija Elona Muska SpaceX u svemir je lansirala 60 satelita u misiji Starlink iz svemirskog lansirnog kompleksa SLC-40 na Floridi.

Raketa Falcon 9 ponijela je satelite u Zemljinu nisku orbitu. Prvi sateliti misije Starlink u svemir su lansirani još 24. maja prošle godine, a glavni je cilj složiti sazviježđe satelita kako bi se omogućila suberbrza internetska veza diljem svijeta, posebno u onim dijelovima koji još uvijek nisu ‘online’ poput mnogih ruralnih područja. 

Osim toga, stanovništvu koje nije zadovoljno svojim pružateljima internetskih usluga ponudilo bi se alternativno rješenje.

SpaceX planira postaviti gotovo 12.000 satelita u orbitu, a taj bi se broj mogao popeti i do 40.000 satelita koji će, nakon isteka vijeka trajanja, izgoriti u Zemljinoj atmosferi.

Svaki satelit teži oko 260 kilograma, a s obzirom da su postavljeni na oko 2.000 kilometara od Zemlje, zastoji ili prekidi u internetskim vezama svedeni su na minimum.

Lansiranje komunikacijskih satelita konstelacija Starlink vidljivo je i sa naših područja čemu svjedoče brojne reakcije na društvenim mrežama, a astronomi širom svijeta žele zaustaviti Elona Muska u daljnjem zagađenju tamnog neba. Sateliti mjesecima kruže oko zemlje i testiraju mogućnosti ove tehnologije. Raketa Falcon 9, čiji je prvi stepen sredinom marta poletio rekordni peti put, ponijela je u Zemljinu orbitu još jedan “paket” od 60 satelita konstelacije Starlink. Njih bi, prema planu, trebalo u orbiti biti čak 42 hiljade kako bi svaki kutak planete bio pokriven njihovim bežičnim internet signalom.

Do kraja 2020. godine planirano je još najmanje tri slična lansiranja, pa bi im se broj trebao popeti na 540, iako su prvi planovi govorili da bi samo ove godine trebalo biti lansirano preko 1.500 satelita. SpaceX ih inače proizvodi tempom od šest – na dan. Između 400 i 800 satelita dovoljno je kako bi se pokrenule usluge pristupa Internetu. 

SpaceX je jedna od nekoliko komercijalnih kompanija koje imaju dozvolu da u svemir postave svoje leteće megaplatforme. Među njima je i britanski start-up OneWeb koji je u februaru poslao prvih šest satelita.

SpaceX je nedavno najavio da će smanjiti odbljesak svjetlosti sa svojih satelita, a Elon Musk je nedavno objavio i da kompanija provodi nekoliko eksperimenata kojima bi se oni učinili “tamnima”. Uticaj na astronomiju bit će u svakom slučaju značajan jer se satelite ne može u potpunosti zatamniti. No, astronomi pozdravljaju svaki pokušaj da ih se učini manje sjajnima. 

Izvor Patria Usn.ba

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više

Pravila privatnosti