Nastavlja se testiranje Oxfordove vakcine nakon neobjašnjive bolesti kod ispitanika

Univerzitet Oxforfd je potvrdio da nastavlja testiranje potencijalne vakcine koje je bilo pauzirano zbog rizičnih nuspojava i neobjašnjive bolesti kod jednog od ispitanika.

The Independent piše da će ispitivanja vakcine početi na svim kliničkim lokacijama širom Velik Britanije, a sve na osnovu preporuka Odbora za preglede i britanskog regulatora (MHRA).

Do sada je oko 18.000 ispitanika primilo ovu potencijalnu vakcinu učestvujući u ispitivanju.

U utorak je pauzirano testiranje vakcine nakon što je ispitanik navodno imao neželjene reakcije i neurološke simptome povezane s rijetkim upalnim poremećajem kičme koji se zove poprečni mijelitis.

AstraZeneca, farmaceustak kompanija koja s Oxford univerzitetom radi na razvoju ove potencijalne vakcine, saopćila je da su ispitivanja dobrovoljno pauzirana opisujući to kao rutinski potez koji će se dodatno istražiti kako se ne bi narušio integritet ispitivanja.

Ispitivanje je bilo pauzirano u Velikoj Britaniji, Brazilu, Južnoj Africi i SAD-u te su naučnici rekli da to nije neuobičajen potez, ali da ga treba shvatiti ozbiljno.

“Za mene je najvažnije da se ispitivanja vakcine pravilno provode, da imaju nezavisan nadzor, da regulator bude uključen i da mu možemo vjerovati i podržati ga. Također je bitno da ovakve vrste pauza shvatimo ozbiljno”, istakao je Jeremy Farrar, član nevladine organizacije “Sage” i direktor Wellcome Trusta.

Vakcina je napravljena od oslabljene verzije virusa prehlade koji inficira čimpanze. Genetski kod je promijenjen, tako da je nemoguće da se virus razvija u ljudima.

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock je kazao da bi najbolji scenarij bio da vakcina bude dostupna ove godine.

“Ipak, mislim da je veća vjerovatnoća da ona bude odobrena u prvih nekoliko mjeseci naredne godine”, kazao je Hancock.

Velika Britanija je naručila 30 miliona doza vakcina koja se počela proizvoditi i prije nego što je dobijeno odobrenje.

 

Od otprilike 200 vakcina protiv koronavirusa koje se razvijaju na globalnom nivou, osam je u završnoj fazi testiranja uključujući i Oxfordovu vakcinu koja prednjači u globalnim naporima da se osigura ona najefikasnija.

“Ono što već znamo je da mnoge od ovih vakcina pokazuju pravi imunološki odgovor. Dakle, ljudi koji su vakcinisani generiraju imuni odgovor na virus. Ne znamo koliko će to trajati, ali imunološki odgovor u mnogim slučajevima izgleda dobro i primjetan je kod starijih osoba, ali i drugih”, kazao je glavni engleski naučni savjetnik Patrick Vallance

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više