ZZO USK I PREMIJA: DRASTIČNO SMANJEN UKUPAN IZNOS UPLAĆENE PREMIJE

Istekao je rok za uplatu premije zdravstvenog osiguranja u USK-u za 2020. godinu. Iako je datum za uplatu prolongiran dva puta, u kantonalnom Zavodu kažu da je broj uplata ove godine drastično smanjen za skoro 700 hiljada maraka.

Time su smanjeni i prihodi ove ustanove, tako da im po svemu sudeći predstoji i rebalans budžeta.

Građanima USK-a, koji nakon 30 aprila, a potom ni 30. juna nisu uspjeli uplatiti premiju zdravstvenog osiguranja, data je posljednja mogućnost da to učine do 16. oktobra.

Razlog za produženje uplate u Zavodu zdravstvenog osiguranja argumentiraju povećanim zahtjevima građana koji nisu uspjeli ispoštovati rokove. Unatoč tome, u Zavodu nisu zadovoljni brojem osiguranika koji su ove godine uplatili premiju.

Inače, uplata premije nije zakonski obavezna, ali osiguranicima nudi niz pogodnosti, odnosno njenom uplatom oslobođeni su plaćanja niza zdravstvenih usluga u domovima zdravlja i Kantonalnoj bolnici, kao i u slučajevima neophodnog liječenja izvan Kantona i zemlje. Podsjećamo, visina premije u USK-u iznosi 20 maraka, a za penzionere 5 maraka.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više