Fikretu Abdiću produžen pritvor, Sulejman Silić pušten uz mjere zabrane i garanciju

Danas je Vijeće Kantonalnog suda u Bihaću, odlučujući o prijedlogu za produženje pritvora Kantonalnog tužilaštva USK-a Bihać, donijelo rješenje kojim se osumnjičenom Fikretu Abdiću produžava pritvor za dva mjeseca, dok su osumnjičenom Sulejmanu Siliću izrečene mjere zabrane napuštanja boravišta, zabrana preduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti, zabrana posjećivanja određenih mjesta ili područja, te zabrana sastajanja sa određenim licima.


Osumnjičenom Sulejmanu Siliću određeno je jemstvo na način da se nekretnina u njegovom vlasništvu stavlja pod hipoteku, a ukoliko osumnjičeni pobjegne iz Bosne i Hercegovine u cilju onemogućavanja vođenja krivičnog postupka, izvršit će se upis prava vlasništva na navedenoj nekretnini u korist Federacije Bosne i Hercegovine. Osumnjičeni Sulejman Silić po prijemu ovog rješenja će se pustiti na slobodu, a ukoliko prekrši izrečene mjere zabrane istom će se ponovno odrediti pritvor. U odnosu na osumnjičenu Sanju Silić na snazi su mjere zabrane izrečene ranijim rješenjem ovog suda od 21. juna.

Za vrijeme produženog pritvora očekuje se podizanje optužnice za ozbiljna i teška krivična djela iz oblasti privrednog kriminala. Podsjećamo da je Ustavni sud Federacije BiH utvrdio da Budžet Općine Velika Kladuša za 2020. godinu kao i Odluka o njegovom izvršenju nisu donešeni u skladu sa Ustavom FBiH, a njega je nezakonito proglasio upravo Fikret Abdić, što je za istragu u ovom predmetu važna činjenica zbog poprilično visokih zamašnih isplata koje su obavljene od proglašenja Budžeta do hapšenja načelnika i Sulejmana Silića te još četiri namještenika koja su priznala odgovornost i puštena da se brane sa slobode.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više

Pravila privatnosti