U USK-u trenutno boravi oko sedam hiljada migranata

Tridesetak lica je odmah izmješteno u prihvatni kamp na lokalitetu Lipa, dok je pet porodica s djecom ipak smješteno u centar ‘Borići’

Policija Unsko-sanskog kantona (USK) samo je u ovoj godini legitimisala 15.500 ilegalnih migranata, dok ih prema sadašnjim procjenama oko 7.000 trenutno boravi u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

-Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) oko 3.000 osoba trenutno koristi usluge ovdašnjih prihvatnih kampova, dok je prema našim saznanjima s terena još oko 4.000 migranata na ulicama, u napuštenim objektima, ili u tranzitu kroz kanton. Svakodnevno na područje USK pristiže oko 100 ilegalnih migranata, tako da sada imamo prilično problematičnu situaciju i na ulazima u Bosanskoj Krupi, odnosno Ključu – izjavio je glasnogovornik Policije USK Ale Šiljdedić.

Službenici iz Policijske stanice u Bihaću danas su bili primorani na intervenciju u neposrednoj blizini Prihvatnog centra “Borići”, s obzirom da je pedesetak migranata tu samoinicijativno formiralo šatorsko naselje.

-Tridesetak lica je odmah izmješteno u prihvatni kamp na lokalitetu Lipa, dok je pet porodica s djecom ipak smješteno u centar ‘Borići’. Ilegalno šatorsko naselje je odmah rasformirano, a sve je prošlo bez incidenata ili problematičnog ponašanja – dodao je Šiljdedić.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona potvrđeno je kako je sigurnosna situacija još pod kontrolom, ali i da je zatražena pomoć, odnosno koordinacija aktivnosti sa Ministarstvom sigurnosti BiH i ostalim policijskim agencijama.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više