U Bihaću otvoren Start Up studio (foto)

Danas je otvoren Start Up studio u strogom centru grad ispod zgrade Gradske uprave u prostoru od 140m2

Činjenica je da je u ovom prostoru mogla biti banka, restoran, osiguravajuće društvo, ali zahvaljujući razumijevanju Gradonačelnika odlučeno da ovdje budu mladi što je jasna poruka o prioritetima GU kada je u pitanju Gradska imovina.

Nekom je ovaj projekat možda beznačajan, dok s druge strane Ajla Mulalić kaže da je historijski u smislu novog početka kada govorimo o mladima i prilikama koje im se ovdje pružaju.

Ko god namjerava pokrenuti vlastiti biznis ovdje može pronaći prostor za rad, edukativne događaje, mentore, pravnu i računovodstvenu službu, prodajni tim, sredstva za testiranje prototipa i fond za partnerska ulaganja, kao i pristup velikom broju partnera iz svih sektora.

Prostorom je dat na upravljanje fondaciji Mozaik iz Sarajeva koja već ima slična dva centra u BiH sa nizom realiziranih projekata, i razrađen “know how” za ovakve projekte, Omladinsku banku koja ima budžet za nove ideje i mnogo šta drugog. Potvrdila je to danas i Silmija Ferizović, inovatorica iz Bihaća, koja zajedno sa timom Startup studija Fondacije Mozaik od aprila mjeseca 2020. godine čeka odgovor Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo da li će „Vertikalna vjetroturbina sa samopodešavajućim stacionarnim lopaticama“ biti dvostruko patentirana i Almir Ćehić koji je projektom “Sigurna ruka” zaposlio 10 osoba.

 

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više