Šta se dešava sa najavljenim izmještanjem migranata

U proteklih nekoliko dana bile su pokrenute aktivnosti na izmještanju migranata iz kampa BIRA, gdje je jedna grupa od 110 migranata prebačena u kamp Lipa, koji se nalazi 22 kilometra udaljen od gradske zone.

Činilo se kao da se nazire zatvaranje kampa, a time i smanjeno prustvo ove populacije u gradskoj zoni.

Međutim, aktivnosti su zaustavljene i nema novog izmještanja, koje je tako glasno najavljeno, uz mjere Operativne grupe. Danas je kamp BIRA prilično tih, bez nekih posebnih dešavanja, u šta se uvjerio novinar našeg portala. Korisnici mogu neometano izlaziti van kampa iako im je to ranije bilo onemogućeno.

Kamp Lipa, koji je trebao biti prihvatno mjesto, pored postojećih, i izmještenih korisnika, jednostavno nema smještajne kapacitete da prihvati nove korisnike. Smještajni kapaciteti su već odavno popunjeni i to je činjenica, bez obzira na tvrdnje MUP-a USK da ta informacija nije tačna, iako ovaj kamp može stvoriti uslove za prijem tako što će proširiti svoje kapacitete, jer za to ima prostora.

U svemu ovom, još uvijek se iznalazi rješenje za izmještanje kampa Miral u Velikoj Kladuši gdje nema konkretnih pomaka.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više