ŠTA NAM JE OTKRILA REKONSTRUKCIJA “SMARAGDNOG MOSTA” U BIHAĆU // Napravljen “lažnim vijcima” i “lažnim novcem”, egzotične podnice i hrđom zaprljan mliječni karbonat (FOTO)

Skoro dvanaest godina nakon izgradnje i nekoliko puta ponovljene tenderske procedure, počeli radovi na obnovi Smaragdnog pješačkog mosta u središtu Bihaća kojim je spojena Gradska otoka s desnom obalom Une.

Smaragdni most izgrađen je 2008. godine. Cijena koja je ugovorena krajem 2007. godine s izvođačem iznosila je 1,3 miliona. Onda je nakon toga došao i famozni aneks ovog ugovora pa je cijena porasla za dodatnih oko 300.000 KM i to zbog navodnih nepredviđenih radova oko ograde i stubova mosta. Dakle, Smaragdni most je građane Bihaća tada koštao ukupno oko 1,6 miliona KM.

Podnice napravljene od egzotičnog drveta azobe, navodno, 14 puta tvrđe od bukve, uslijed upijanja vlage ubrzo su se podigle. S donje strane most je bio obložen mliječnim karbonatom koji se jako brzo zaprljao od hrđe unutarnje čelične konstrukcije, ograde su rađene od pleksigasa koji vremenom gubi prozirnost. Kad se svemu tome doda vandalizam, samo nekoliko godina nakon izgradnje most je izgledao jako loše, ali zato njegova cijena nije bila nimalo loša. Zbog toga su pravosudni organi pokrenuli određene procese protiv tadašnjeg gradonačelnika.

Da stvar bude interesantnija, kredit kojim su realizovani značajni infrastrukturni projekti o tom periodu imao je grjes priod koji je još jednom reprogramiran i produžavan, tako da je Grad Bihać ustvari tek 2017. počeo da vraća taj kredit. Ako u obzir uzmemo tu činjenicu, shvatit ćemo da Grad, odnosno građani Bihaća tek sada plaćaju projekte poput Smaragdnog mosta, dok je istovremeno nužno da se izdvajaju i sredstva za njihovu rekonstrukciju.

Na slikama u prilogu mogu se vidjeti vijci koji su očigledno bili samo ukrasni i nisu služili svrsi vijaka, što je jedan od pokazatelja činjenice da Smaragdni most nije bio dugog trajanja.


.

.

.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više