Selmo Cikotić: Možemo zatvoriti sve kampove, ali migranti će dolaziti

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, izjavio je da je u ovom momentu u BiH prisutno 4.500 migranata u kampovima. Mogu se zatvoriti svi kampovi, ali migranti će zbog blizine Schengen zone i dalje dolaziti u USK.

Iako iz USK tvrde da ih je samo toliko na prostoru tog kantona – Cikotić je rekao da jedino IOM i Služba za poslove sa strancima raspolaže pravim brojevima.

Imate relevantne institucije, ja čujem različite cifre, ali vjerujem onima koji se bave tim poslom. U USK u ovom trenutku ih ima sve skupa nešto oko 2.100 ili 2.200 – kazao je.

Jutrošnji podatak, u svim kampovima imamo sve skupa 4.572 ili 4.573. to su podaci Službe za poslove sa strancima i IOM-a. Samo su njihovi podaci relevantni – pojasnio je.
Premijer USK Mustafa Ružnić traži od državnih institucija da van tog kantona oforme kamp gdje bi se izmjestili sadašnji korisnici migrantskog centra u Velikoj Kladuši.

Mi možemo zatvoriti kampove, ali migranti će dolaziti tu. To je najbliža tačka schengen zoni. Sada smo u sitaciji da kompleksnije upravljamo brojem, prisustvom i kretanjem migranata”, izjavio je ministar sigurnosti BiH.

Iako su incidenti prisutni, dešavaju se, na prostoru USk – Cikotić je rekao da nadležne službe situaciju drže pod kontrolom i rade sve da to tako i ostane.

U januaru mjesecu je veliki broj migranata uspio napraviti gejm. Neki su se vratili u Srbiju. U Blažuju smo imali u jednom momentu 3.500 migranata, sada ih je 1.600. To je drastičan broj. Migracije se dešavaju”, istakao je gost N1.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više

Pravila privatnosti