Rekordan broj oboljelih u 24 sata: U BiH koronavirusom zaraženo 119 osoba!

Zabrinjavajući su podaci entitetskih zavoda za javno zdravstvo – u posljednja 24 data zabilježen je rekordan broj zaraženih koronavirusom u našoj zemlji od početka pandemije!

Ukupno je, prema zvaničnim podacima, na Covid-19 pozitivno 119 osoba, od čega u Republici Srpskoj 62, a u Federaciji BiH 57 osoba.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, u protekla 24 sata novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom (29), Zeničko-dobojskom (3), Srednjobosanskom (4), Hercegovačko-neretvanskom (5) i Kantonu Sarajevo (16).

U FBiH je do sada testirano 50.815 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.732 osoba. Do danas se na području Federacije BiH oporavilo 1.012 pacijenata, dok je trenutno aktivan 671 slučaj.

Do sada je zabilježeno 49 sm*tnih slučajeva, dva u posljednja 24 sata, a riječ je o starijim muškarcima iz Živinica i Tuzle.

– Od ključnog je značaja da se svi pridržavamo mjera, da se posvetimo provođenju lične zaštite i da se poslodavci pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima kako bismo spriječili širenje virusa i porast broja oboljelih – upozorili su iz Federalnog kriznog štaba.

Testirano ukupno 50.815 uzoraka u Federaciji BiH

Podsjetili su na osnovne mjere prevencije – držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora, te izbjegavanje većih okupljanja.

U bh. entitetu RS u posljednja 24 sata testirano je 375 laboratorijskih uzoraka, a koronavirus potvrđen je kod 62 osobe.

V.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković rekao je da je pogoršana epidemiološka situacija i da sve mjere ostaju na snazi.

– Svi imaju blažu sliku, ali je neizvjesno kako će se situacija dalje razvijati – rekao je Zeljković te dodao da se uglavnom radi o mlađoj populaciji.

On je pozvao građane da se strogo pridržavaju mjera.

– Ostaje obaveza korištenja maski u zatvorenom prostoru, a na većim okupljanjima i na javnom prostoru – naveo je Zeljković.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više