Prosvjetni radnici ogorčeni: Nismo ni testirani ni pregledani na početku školske godine

U Ministarstvu obrazovanja USK navode kako su odvijanje nastave organizovali uz poštovanje svih potrebnih zdravstvenih mjera

Na račun Ministarstva obrazovanja Unsko-sanskog kantona danas su iz Sindikata prosvjetnih radnika iznijeli niz zamjerki, piše Oslobodjenje.

Naime, oni prije svega smatraju da nisu preduzete sve potrebne mjere kako bi se zaštitilo zdravlje radnika u obrazovanju u okolnostima epidemije virusa korona.

Predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja USK Zehra Hadžić navodi kako prosvjetari nisu testirani na virus niti su im urađeni redovni sistematski pregledi na početku nove školske godine, pa se u biti i ne zna u kakvom su zdravstvenom stanju.

– Kada smo, prilikom pregovora s kantonalnim vlastima, tražili da ljudi koji imaju teža hronična oboljenja ostanu kod kuće i da nastavu izvode onlajn, to nam nije odobreno. Iz toga vidimo da je našem Ministarstvu obrazovanja sasvim svejedno šta će se dogoditi prosvjetnim radnicima- istakla je Hadžićeva.

Kako prenose Nezavisne, Predstavnici sindikata upućuju i na potencijalni problem nedostatka dezinfekcionih sredstava i pitaju se da li će, kada se potroše ograničene količine, morati da ih nabavljaju sami ili u saradnji s roditeljima učenika.

Također, navode situaciju s područnim školama od kojih neke ne ispunjavaju ni propisane sanitarno higijenske uslove za izvođenje nastave, te boravak učenika i nastavnika.

Istakli su i problem nepostizanja dogovora oko novog kolektivnog ugovora, što bi moglo uzrokovati nesporazume i nove probleme u odvijanju nastavnog procesa tokom nove školske godine.

Međutim, u Ministarstvu obrazovanja USK navode kako su odvijanje nastave organizovali uz poštovanje svih potrebnih zdravstvenih mjera, te su pozvali prosvjetne radnike da ih se striktno pridržavaju. Navode kako će nastavni proces biti kombinovan organizacijom onlajn te predavanja u učionicama.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više