Ponos Bužima i Krajine! Naila Krupić viceprvakinja svijeta u taekwondou

Naila Krupić članica je TDK Fadil Bajrektarević-Gazija iz Bužima i reprezentativka BiH u taekwondou. U aprilu ove godine postala je viceprvakinja svijeta osvojivši srebrenu medalju u kategoriji seniorke do 50 kg.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

– Iskreno, ni sama ne znam zašto sam otišla na prvi trening, jer nisam imala pojma šta je taekwondou. Ali, onog momenta kada sam ušla u salu i stavila rukavice na ruku, sama sebi rekla: U ovom ćeš biti najbolja, ovime ćeš se baviti cijelog života.

Danas kao odrasla, znam da je taekwondou od mene izgradio osobu koja je samostalna, ambiciozna, uporna i koja je svjesna da je sve moguće, a da za ono nemoguće treba samo malo više truda – kaže Naila Krupić, koja je trenutno studentica master studija na Odsjeku za menadžment računovodstva i revizije.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Najveći njen uspjeh je osvajanje srebrene medalje na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, u aprilu ove godine.

– Ja još ne mogu da opišem kakav je to osjećaj bio stati na postolje najboljih boraca u svijetu. Kada uđete u dvoranu i vidite hiljade sportista, navijača, trenera, doktora, sudija i kada shvatite da ste i vi tu, u “best of the best” u svijetu, da sa svojim uzorima, ljudima koji su vrh taekwondou koji su tu s vama u istoj prostoriji, imate priliku razgovarati uživo, jednostavno je neopisivo – ponosno govori ova ambiciozna djevojka.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Naila je nedavno uputila pismo nadležnim ministarstvima u kojem je pisala o različitom vrednovanju i nagrađivanju rezultata među sportistima.

– Ovom prilikom opet čestitam kolegi Amelu (Tuka, op. a.) na osvajanju srebrene medalje, i izvinjavam se onima koji su pomislili ili zaključili da je pismo namijenjeno njemu i omalovažavanju njegovog uspjeha. Poenta pisma bila je potpuno suprotna, da podstaknem ministarstva i ljude koji se trebaju zalagati za sve sportove u BiH. Ako smatraju da neki sport ne zaslužuje pažnju ili da se uspjeh u tom sportu ne prihvata i nije značajan, onda nisu trebali ni dati dozvolu da taj sport živi u BiH.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Ali, ako su država, ministarstva i svi nivou vlasti prihvatili i dali dozvolu da se otvaraju klubovi određenog sporta, onda uspjeh tog sporta treba vrijediti kao i svaki drugi. Jer svaki sport ima svoj značaj i svoju važnost. Ako ne žele prihvatiti sve sportove u BiH, već samo ove što donose najviše novca, onda lijepo neka ugase sva udruženja osim nogometa, jer u BiH jedino nogomet donosi najviše novca – poručuje viceprvakinja svijeta u taekwondou.

Ova sjajna Bužimljanka na ovome se neće zaustaviti. Njeni apetiti rastu i postavila je sebi nove ciljeve.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

– Trenutno imam u planu da polažem za majstorsko zvanje III dan, a voljela bih da jednog dana budem član ITF taekwondou ženskog komiteta, koji okuplja žene koje su dale najviše doprinosa razvoju taekwondou u svijetu. A od ovih malo realnijih i bližih ciljeva i ambicija, tu je osvajanje evropskog i svjetskog zlata te polaganje i dobivanje certifikata i dozvole za suđenje na svjetskom prvenstvu, ne bi bilo loše da još jednom upišem svoje ime u historiji bh. sporta – zaključuje Naila Krupić.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više