Pomoć pred zatvaranje Bire: Partije od podjele sredstava napravile političko pitanje

Iako Vlada USK-a insistira na tome da se četiri miliona KM podijele zdravstvu i policiji, opozicija predvođena SDA i dalje ne vjeruje ministrima

Pet mjeseci nakon što je Parlamentarna skupština FBiH na zahtjev poslanika iz Krajine usvojila zaključak da Vlada Federacije pomogne Krajini zbog migrantske krize, političke partije i pojedinci su od podjele ovih sredstava napravili političko pitanje.

Opremanje policije
.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.
Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić žalio se da njegov grad nije dobio ništa, parlamentarci SDA su optuživali Vladu USK-a da je novce potrošila u regrese, optužbe su pljuštale na sve strane, a javnost je stekla dojam da se, bez obzira na to koliko se novca izdvaja na ime migrantske krize, stvari ne mijenjaju na nabolje.

Istina je negdje na sredini, stvari se u USK-u nisu značajno popravile, ali ni novci od Vlade Federacije nisu nezakonito utrošeni.
.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.
– Mi smo Vlada koja radi u skladu sa Zakonom o izvršavanju budžeta USK-a. Za razliku od prethodnih vlada, mi vršimo plaćanje po prioritetima, ne trošimo nenamjenski sredstva i plaćamo obaveze iz ranijih perioda. Neka se kritičari zapitaju kako smo platili i njihov famozni regres iz 2018. godine, kazao nam je ministar MUP-a USK-a Nermin Kljajić.

Vlada Unsko-sanskog kantona dala nam je na uvid odluku o tome gdje i kako namjeravaju izvršiti utrošak četiri miliona KM od Vlade Federacije. Odluka o usmjeravanju tekućeg granata/transfera od višeg nivoa vlasti objavljena je i u Službenom glasniku USK-a od 7. oktobra. Ministarstvo finansija FBiH je četiri miliona KM uplatilo 10. jula i to u skladu sa Odlukom Vlade FBiH na temelju zaključaka Parlamenta FBiH, kao namjenska uplata, a koja je neplanirana u budžetu USK-a. Zato su se u USK-u vodili kriterijumima proračuna FBiH, usaglasivši se sa Ministarstvom finansija. Ministar finansija USK-a Ivan Prša slao je i upit na koji je dobio pozitivan odgovor od federalnog Ministarstva, a išlo se i sa namjerom da se ispoštuje zaključak Parlamenta gdje je jasno navedeno da sredstva idu za potrebe zdravstva USK-a i uspostavljanje povoljnog stanja sigurnosti zbog migrantske krize koja je pogodila Kanton. Ministarstva policije i zdravstva u Vladi USK-a su na konsultacijama sa premijerom Mustafom Ružnićem zaključila da taj omjer bude 1,5 miliona spram 2,5 miliona u korist zdravstvenog sektora.
.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.
Konkretno, ovo su od nekih projekata: nabavka specijalne opreme za upravu policije 800.000 KM, elektronska i oprema za videonadzor 580.000 KM, fiksna oprema u vrijednosti 30.000 KM, 20.000 KM za edukaciju i 70.000 KM za prevoznu opremu policiji.

Za zdravstvo sredstva su raspoređena na sljedeći način: transferi za Kantonalnu bolnicu “Dr. Irfan Ljubijankić” 1.800.000 KM, transferi domovima zdravlja od 680.000 i transfer za Zavod za javno zdravstvo od 20.000 KM. Za izvršavanje ove odluke zaduženi su Ministarstvo finansija, Uprava policije i Ministarstvo zdravstva USK-a.
.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.
Vlada USK-a danas će primiti šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH ambasadora Johanna Sattlera, koji će obići i migrantske kampove Borići i Bira – piše Oslobođenje.

Užurbane aktivnosti

Sattler će uručiti 11 novih vozila Ministarstvu unutrašnjih poslova USK-a. Inače, Evropska unija je od 2018. godine obezbijedila 36 miliona eura pomoći za migrantsku krizu u BiH. Ta podrška uključuje osiguravanje skloništa, hrane, vode, sanitarija, odjeće, psiho-socijalne pomoći te pristupa obrazovanju i zdravstvenim uslugama u prijemnim centrima za migrante.
.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.
U Vladi USK-a očekuju da svi nivoi vlasti budu transparentni kada je u pitanju utrošak svih sredstava, uključujući i međunarodne organizacije poput IOM-a.

Posljednje diplomatske aktivnosti su užurbane i zbog najava Vlade USK-a i Operativne grupe da nakon 15. novembra neće dopustiti produžavanje ugovora za Biru i Miral.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više