PoMAK: “Upozorili smo na “političke svrhe” donošenja pojedinih zakona, danas vlast USK ne može isplatiti dječiji dodatak, pa su obustavili izdavanje Rješenja” (FOTO)

Prije nekoliko mjeseci govorili smo o donošenju nefunkcionalnih zakona u političke svrhe i tom prilikom ukazali na proces u kojem je donešen Zakon o izmjenama i dopunama zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom USK, a kojim se regulira pravo na dječiji dodatak.

Iako je navedeni Zakon definisao da pravo na dječiji dodatak pripada samo porodicama čija mjesečna primanja po članu domaćinstva po svim osnovama (izuzev primanja ostvarenih iz socjalne zaštite i zaštite porodice sa djecom) ne prelazi iznos od 10% prosječne plate u Kantonu ostvarene u predhodnoj godini (872 KM), što za tročlanu porodicu znači da bi ostvarila pravo na dječiji dodatak ne smije ostvariti ukupna mjesečna primanja veća od 261,60 KM (oba roditelja), a za četveročlanu porodicu primanja ne veća od 348,80 KM mjesečno, Vlada USK i Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike USK nisu čak uspjeli ni ovu „crkavicu“ obezbijediti. Aktom od 12.02.2021. godine Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike USK potvrdilo je da dodaci prema rješenjima izdatim u 2020. godini neće moći biti isplaćena, te istovremeno izdalo uputstvo da se zaustavi dalje izdavanje rješenja o dječijem dodatku za prvi kvartal 2021. godine.

Iako je jedini posao skupštinskih zastupnika da donose funkcionalne zakone u korist građana USK-a, u ovom slučaju pojedini skupštinski poslanici otimali su se za zasluge u vezi donošenja Zakona koji je prije svega diskriminirajući, a potom i populistički. Danas je potpuno jasno da su navedene izmjene Zakona isključivo bile u funkciji zadovoljavanja forme i pokušaja pribavljanja političke popularnosti u predizbornom periodu, dok su u praksi iste ne samo diskriminirajuće prema korisnicima dodatka, nego u potpunosti izostale zbog nekompetentnosti Vlade USK i Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike USK.Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više

Pravila privatnosti