Operativna grupa insistira na što skorijem zatvaranju centra Bira

Ponovljen je i apel nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini, kao i međunarodnim organizacijama da se maloljetnim osobama bez pratnje u Biri, moraju osigurati adekvatniji životni uvjeti.

Članovi Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu (USK) na današnjem sastanku usvojili su nekoliko zaključaka, među kojima se izdvajaju zahtjevi za što skorije zatvaranje privremenog prihvatnog centra Birau središtu Bihaća, te izmještanje maloljetnih osoba bez pratnje u prihvatne centre s adekvatnijim uvjetima van tog kantona.

– Centar Bira u Bihaću mora biti zatvoren, s obzirom da je određena i prilagođena lokacija za kamp van naseljenog područja. Od Međunarodne organizacije za migracije (IOM) traži se osiguravanje svih uvjeta u kampu na lokalitetu Lipa za prihvat preostalih migranata iz centra Bira – jedan je od današnjih zaključaka Opretivne grupe za situaciju s migrantima u USK.

Istaknuto je i kako bi Gradska uprava Bihać morala što prije ispuniti preuzete obaveze na lokaciji Lipa, odnosno u najkraćem vremenskom periodu osigurati nesmetano snabdijevanje vodom, te završiti sigurnosnu ogradu i kapiju.

Ponovljen je i apel nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini, kao i međunarodnim organizacijama da se  maloljetnim osobama bez pratnje u Biri, moraju osigurati adekvatniji životni uvjeti.

Zahtijevamo prvenstveno od UNICEF-a, ali i svih nadležnih da se ova djeca izmjeste u kampove van Unsko-sanskog kantona, s obzirom da ovdje nemaju potreban smještaj i prilagođene životne uvjete. Nadamo se da će ova djeca biti izmještena iz Bire do 21. maja, inače će neko morati preuzeti odgovornost za njih po konačnom zatvaranju Bire – stav je članova Kantonalne operativne grupe.

Pažnja je usmjerena i na kontrolu sigurnosne, kao i zdravstveno – epidemiološke situacije, tako da će pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) nastaviti strogu kontrolu kretanja svih ilegalnih migranata u ovom dijelu BiH.

Titulari vlasništva nekadašnjih proizvodnih hala i nedovršenih objekata moraju u roku od 72 sata poduzeti mjere fizičke zaštite, kako bi se migrantima onemogućilo zadržavanje i boravak u takvim objektima.

Također, od Općinskog vijeća Velike Kladuše zatražena je saradnja, odnosno formiranje koordinacionog tijela i određivanje lokacije s preduvjetima za formiranje tranzicionog kampa, u koji bi se izmjestili migranti iz Mirala i napuštenih objekata.

 

 

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više