NIZ GREŠAKA MINISTRICE KOJA PREUZIMA ULOGU PORTPAROLA // Treba li ministrica Ćemalović podnijeti NEOPOZIVU OSTAVKU prije drugog vala, prije nego što bude kasno?

Bez namjere da se širi panika ili strah među građanima, portal USN.ba je posljednja četiri mjeseca pratio i prenosio izvještaje Kriznog štaba USK, na čijem je čelu ministrica zdravstva. Osim jedne kritike, zbog zajedničkog cilja da #budimoOdgovorni, pustili smo Vladu USK, a prije svega ministricu Ćemalović da radi ono za šta je plaćena.

Međutim, danas kada epidemija u Bosni i Hercegovini “divlja”, kada je i u USK lošije nego što je ikad bilo, a prema riječima svih stručnjaka drugi val nas tek očekuje, vrijeme je da ukažemo na greške ministrice zdravstva Unsko-sanskog kantona, pa da prije nego što bude i naiđe famozni drugi val, ministrica nakon skoro dvije godine ministrovanja, ode.

Zašto da ode? Zašto je ona najgora od svih u Vladi USK?

Činjenica jeste da je Vlada premijera Mustafe Ružnića, Vlada koja se ne snalazi i koja nije najbolje odgovorila zadatku, nije odgovorila onako kako su građani očekivali kada su tražili promjenu u vlasti, promjenu koju su dobili. Čak i u takvoj Vladi, koja svojom kvalitetom zauzima samo dno liste kvaliteta krajiških Vlada, a podsjetimo da je Krajina rekorder po broju premijera i Vlada, ministrica zdravstva je najlošija. Na njenu žalost, ona je ministar zdravstva u vrijeme koje je za živote građana najteže od ratnog perioda, ona doslovno sad upravlja zdravljem i od nje zavisimo kao od niti jednog ministra ili ministrice zdravstva do sad, zbog toga se od nje očekuje mnogo, a dobili smo umjesto ministirce, portparola ministra zdravstva, odnosno Kriznog štaba.

Šta je to ministrica uradila od početka pandemije? Ništa! Doslovono prepisala Odluke i Naredbe Kriznog štaba FBiH i primijenila na nivou Kantona. Međutim od momenta kad Krizni štab FBiH, prebacuje Odluke i Naredbe na nivo Kantona, da svaki Kanton po svojoj epidemiološkoj slici donosi Odluke i Naredbe tada se pokazuje nemoć i nestruka u Krajini.

Prije tri dana, ministrica je javnost upoznala da imamo 84 aktivna slučaja i 39 klastera?? Izjava koja je u javnosti prošla kao neke brojke i niko nije obraćao pažnju, a znači da svaki klaster u Krajini broji ne više od 2,2 osobe, pa se postavlja pitanje zašto nisu izišli u javnost sa otkrićem o tako lošoj transmisiji virusa u Krajini, pa čak i nazivati klasterom nešto što ne broji više od u nekim slučajevima jednog zaraženog, jasno je da epidemiološka analiza i praćenje u Krajini više ne postoji niti na papiru. Podsjećamo da riječ klaster je engleskog porijekla, a znači skup, grupa, buket, grozd, svežanj, jato, a prema definiciji grupe, znamo da grupa mora imati minimalno tri člana, međutim, u zdravstvu Krajine klaster (grupa) broji u nekim slučajevima i jednog člana?

Podsjećamo, ministrica nije do danas reagirala na demantij Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kada je bilo riječ o preminuloj Krajiškinji, što je bio dovoljan razlog za ostavku, ukoliko nema reakciju na takav demantij.

Šlag na tortu je bio prije nekoliko dana, kada je ministrica rekla “Do građana je hoće li se situacija popraviti ili biti gora.”. Još jedan razlog zašto ministrica mora hitno otići, ukoliko je do građana, onda će građani da se brinu o zdravlju Krajine.

I na kraju. Trijažna pitanja, da li nas još uvijek u šatorima i ulazima u Domove zdravlja u Krajini i dvije bolnice pitaju jesmo li bili u kontaktu sa nekim iz inostranstva, bili u inostranstvu, danas kada smo najgori u Evropi? Baš ovo zadnje pitanje odgovor je na svu (ne)sposobnost glavne i odgovorne, portparolke, ministirce Ćemalović.

 

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više