NIŠTA OD PODRŠKE VLADE FBiH? // Javno-privatnim partnerstvom do aerodroma u Bihaću

Predstavnicima lokalne zajednice i privatnog sektora prezentirano je kako i na koji način prepoznati projekat koji se može realizovati kroz javno-privatno partnerstvo.

Nijaz Kadirić, ministar privrede USK kaže da u suštinskom dijelu, svi projekti od javnog interesa građana koji ne mogu možda finansirati lokalne uprave, javna preduzeća i ustanove, mogu biti ponuđeni privatnom sektoru, odnosno da rade zajedno sa privatnim sektorom na takvim projektima.

“Poenta javno-privatnog partnerstva jeste da se omoguće projekti i investicije u onim okolnostima gdje lokalnim vlastima nedostaju sredstva, nadležnost, mogućnosti i vrijeme”, rekao je predstavnik UNDP-a Vahidin Ogrešević.

Uz ovakav projekt, izgrađen je zagrebački aerodrom, tako da i Gradska uprava Bihaća planira ga primijeniti u izgradnji aerodroma Bihać.

“Ne može se razvijati i graditi isključivo iz budžeta, oni su nedostatni da bi se radili veći infrastrukturni projekti. Pored koncesija, ovo je jedan od najvažnijih izvora investitranja”, rekao je gradonaćelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

U ovakvim projektima, investitor ima pravo da upravlja projektima 30 godina kako bi vratio uložena sredstva, ali i ostvario zaradu, zbog čega je na lokalnim zajednicama da stvore poželjan ambijent.

Ministarstvo privrede USK je za ovu namjenu već osiguralo 50.000 KM.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više