NIJE MOGAO DA ŠUTI // Premijer USK, Mustafa Ružnić odgovorio na službenoj facebook stranici IOM BiH: “Pozivate se na humanost – daleko ste vi od toga”

Nakon što je prije nekoliko dana zapaljen migrantski kamp Lipa, migranti u Bihaću ostali su bez krova nad glavom i primorani su da se snalaze za smještaj. Sve se desilo u vremenu dok je IOM odlazio sa kampa Lipa, jer nisu stvoreni uvjeti za normalan život migranata.

U vremenu kada su najavljivali svoj odlazak, upozoravali su na moguće scenarije stvaranja humanitarne krize, koja se upravo i dešava u Unsko-sanskom kantonu. Hiljade migranata nalazi se pod otvorenim nebom, na niskim temperaturama i snijegu.

Dok svi prst upiru u bivši, privremeni kamp Bira, koji se nalazi u gradu Bihaću, vlast ovog kantona i grada je odlučna u svojoj namjeri da Bira neće ponovo biti mjesto smještaja migranata.

Na zvalničnoj stranici IOM-a Bosne i Hercegovine, jučer je objavljena “emotivna” poruka, vjerovatno kao pokušaj da se narod Krajine, i vlast USK i Bihaća prikažu nehumanim, jer puštaju migrante pod vedro nebo, te prave humanitarnu krizu svojim postupcima.

“S nedavnim, obilnim, snježnim padavinama i temperaturama ispod nule, oko 500 ljudi koji se trenutno nalaze na lokaciji bivše Lipe u bezbjednosnoj su opasnosti, uključujući i zdravstvene te rizike koji podrazumijevaju zaštitu. Alternativno rješenje se mora odmah pronaći. Do vlasti je da se osigura minimalna zaštita onima koji se nalaze izvan prihvatnih centara u sve težim zimskim uvjetima” – stoji u objavi IOM-a Bosne i Hercegovine.

Ubrzo na ovu “emotivnu” poruku IOM-a BiH odgovorio je i premijer Unsko-sanskog kantona, Mustafa Ružnić, kazavši kako se svi trenutno pozivaju na humanost, a daleko su od toga.

“Danas 26.12.2020 IOM se poziva na humanost. Isto to radi i Ministarstvo sigurnosti BiH. Gospodo, 20.04.2020 vlasti USK pripremile su lokaciju Lipe i pozvale Ministarstvo sigurnosti BiH da prihvate tu lokaciju kao prihvatni kamp i da u okviru svojih nadležnosti obezbjede vodu i struju. Preko 245 dana čistog nehajstva, nepoduzimanja, nesposobnosti i nerada. 30.09.2020 poslije vraćanja ilegalnog kampa Bira u prvobitno stanje, IOM je pozvan od strane vlasti USK da iz bivšeg ilegalnog kampa Bira izmjesti 256 kontejnera za smještaj migranata na lokaciju Lipa. 90 dana čistog nerada i nepoduzimanja. Danas se pozivate na humanost. Daleko ste svi od humanosti, ali jako blizu vašem zajedničkom kolaču zvanom Bira. I Ministarstvo sigurnosti BiH i IOM počnite već jednom poštovati naše domove, naše porodice, našu imovinu, naše dostojanstvo a i dostojanstvo migranata na njihovom putu u EU” – stoji u komentaru Mustafe Ružnića na Objavi IOM-a Bosne i Hercegovine.

/biscani.net

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više

Pravila privatnosti