Načelnik Bosanskog Petrovca najavio blokadu puta: “Nismo u stanju primiti migrante”

Operativna grupa za upravljanje migrantskom krizom u Bihaću nakon višesatnog sastanka u ponedjeljak došla je do zaključka kako je Medeno polje najbolja lokacija za premještaj svih migranata iz Vučjaka, Bire i Mirala. Gradonačelnik Bosanskog Petrovca Dejan Prošić kazao je za N1 televiziju da će blokirati magistralni put ukoliko dođe do premještanja migranata na Medeno polje bez saglasnosti Grada.

“Kada je bila kriza donijeli smo rezoluciju kojom se oštro protivimo takvom rješavanju migrantske krize. Imamo nekoliko razloga. To je naravno da ne vidimo nikakvu funkcionalnost ili strategiju za rjesavanje migrantske krize. Zatim, tu se radi o napuštenoj stočnoj farmi, tu nema nikakve infrastrukture. Vidimo i da se radi o ljudima koji sa sobom nose bezbjednosne i medicinske rizike, zaraženi su određenim bolestima, skloni su pravljenju incidenata. Mi kao mala lokalna zajednica sa malim Domom zdralvja i policijskom stanicom ne možemo to”, kazao je načelnik Bosanskog Petrovca.

Govoreći o nepostojanju uslova za prihvatanje migranata kazao je kako su građani Bosanskog Petrovca u situaciji da više ne pitaju za egzistencijalne stvari, nego samo za migrante i da li će doći.

“Mi imamo jednu cisternu za vodu, po selima ljudima koji drže stoku ako je potrebno da dopremimo. Mi još uvijek imamo nezavršen proces vodosnadbjevanja, imamo naših građana bez vode i struje, sela su nam bez struje, putevi neasfaltirani, kanalizacija nije završena, a da obezbjeđujemo vodu za nekakav novi grad. Zaista nismo u stanju. Ne vidim nikakav argument da ta lokacija bude izabrana”, objasnio je kazavši da se opštine oko Sarajeva i Bihaća protive lokacijama u njihovoj blizini, te da je najjednostavnije rješenje ostaviti Bosanski Petrovac da se bori s migrantima.

Gradonačelnik Prošić je istakao da je posebno uvredljivo to što o smještaju migranata u Bosanski Petrovac čita iz medija, te je najavio blokadu magistralnog puta:

“Posebno nas vređa to što niko iz kantonalnih vlasti ne razgovara sa nama, ne uključuje nas ni u kakva radna tijela. Ako dođe do nekog nasilnog premještanja migranata bez naše saglasnosti na tu lokaciju, mi ćemo pristupiti blokadi magistralnog puta.”

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više