MJERE TUŽILAŠTVA BiH // Asim Kamber ne smije komunicirati ni na društvenim mrežama

Sud BiH prihvatio je jučer prijedlog Tužilaštva BiH i odredio mjere zabrane za uha**enog Asima Kambera i njegove saradnike koji se sumnjiče za izborne prevare na Općim izborima 2018. godine u Sanskom Mostu.

Kako nam je rečeno iz Suda, na ovaj način Kamber će se braniti sa slobode. Zabranjeno mu je da putuje, a predao je i putne isprave.

Osumnjičenom Kamberu se, osim zabrane putovanja, zabranjuje i sastajanje s određenim osobama osumnjičenim u ovom postupku, Mirelomi Husić i Fazirom Vukalićem, kao i svjedocima, bilo telefonski, putem posrednika, neposredno ili putem društvenih mreža, uključujući i približavanje na 100 metara.

Također, zabranjeno mu je kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih iili elektronskih medija.

Asim Kamber uha**en je prije tri dana u akciji SIPA-e, ali umjesto pritvora, postupajući tužilac Ćazim Hasanspahić tražio je određivanje mjera zabrane. Osim zabrane putovanja, Kamber ne smije ni javno istupati.

Kamber je sumnjičen za izborne prevare na Općim izborima 2018. godine u Sanskom Mostu Foto: Arhiv

Muhamed Zekotić, ključni svjedok i prijavitelj brutalnih krađa na izborima, kazao je za “Avaz” nakom izrečenih mjera zabrane Kamberu da ima potpuno povjerenje u institucije Bosne i Hercegovine.

– Zahvaljujem se i međunarodnoj zajednici na nesebičnom zalaganju i potpori nama svjedocima. Ključno je da su izborne prevare zadokumentovane, da su svjedoci dali veliki doprinos istrazi i da se očekuje podizanje optužnice protiv Asima Kambera i saradnika do izbora 2020. – rekao je Zekotić.

Najavio je da će se u narednoj sedmici obratiti javnosti i predočiti koje su to sve faze izborne krađe, te naveo kako se nada da će to dovesti do njihovog sprečavanja.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više