Majka, Šaha Melkić (83) iz Bužima posti mjesec Ramazan od svoje sedme godine (VIDEO)

Bužim je naseljeno mjesto i središte općine na krajnjem sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, gdje je oduvijek prisutno praktikovanje islamske tradicije, u kojem je vjera sastavni dio života a post obaveza.

Danas vam donosimo priču o majki Šahi Melkić (83) koja od svoje sedme godine praktikuje post u mubarek Ramazanu.

Šaha Melkić jedna je od najstarijih mještanki bužimskog džemata Varoška Rijeka. Od svoje sedme godine nije propustila ni jedan post, niti namaz. Svakodnevno ova starica odlazi na namaz u džamiju, pješačeći i do sat vremena, i to samo u jednom pravcu. S obzirom da Šaha ima 83 godine, ovaj za nju svojevrsni podvig, svakako je za pohvalu.

U osmoj deceniji svog života Šaha Melkić, zapostila je 76. Ramazan. Najdraži joj je to mjesec kojeg sa nestrpljenjem i posebnom radošću isčekuje svake godine. Ramazanske dane provodi u postu i molitvi, većinu vremena u džamiji.

Ramazan, kaže, svake godine sa nestrpljenjem čeka ali i otkriva da osim ramazanskih, posti i druge dane u godini.

Iako su godine ostavile traga, ona svakog dana odlazi na namaz u džamiju pješačeći čak sat vremena u samo jednom pravcu kako bi na vrijeme stigla obaviti svoju vjersku dužnost. I nikad joj nije teško.

Dobrota, milost i vjera u Boga, su je držali u životu svih ovih godina i osim toga nema šta za dodati.

Prilog sa majkom Šahom pogledajte u sljedećem videu.

/ cazin.net

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više