Krajišnici napokon dobili zeleno svjetlo iz Sarajeva: Migranti se izmještaju iz kampova i gradova, a centri se gase

Građani USK-a nakon tri godine dobili su konačno zeleno svjetlo od Predsjedništva i Vijeća ministara kada je u pitanju migrantska kriza – migranti se izmještaju iz kampova i grada, a centri se gase.

Uz to najavljena je i finansijska pomoć za provođenje takvih aktivnosti. Zaključci koji su prije sedam dana dogovoreni na sastanku s ministrom sigurnosti, polako se implementiraju na terenu. Sve ilegalno zatečene migrante u gradskim područjima policija prevozi na međuentitetsku liniju razgraničenja kod Bosanske Otoke ili u kamp „Lipa“.

Do sada ih je na taj način premješteno nekoliko stotina. U međuvremenu, vrše se pripreme za realizaciju ostalih zaključaka koji vode ka zatvaranju kampova „Bira“ i „Miral“.

Dugo najavljivano zatvaranje privremenih prihvatnih centara smještenih u urbanim dijelovima u Velikoj Kladuši i Bihaću, odnosno kamp „Miral“ i „Bira“, a prema najavama Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona trebala bi početi u ovoj sedmici, javljaju iz Ministarstva unutrašnjih poslova USK.

Migranti koji trenutno borave u ovim kampovima trebali bi biti prebačeni u PPC „Duje“ u Istočnom Doboju, jedan dio njih u proširenom dijelu kampa na „Lipi“, a ostatak migranata koji se nalaze u Velikokladuškom centru „Miral“ bit će smješteni u kamp koji se planira otvoriti izvan urbanog dijela Velike Kladuše.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više