Općina Ključ želi otvoriti vrata USK za migrante: Zahtjev za ukidanje policijskog punkta u Velečevu

Još jedan dan je u životu migranata koji se trenutno nalaze u Velečevu kod Ključa.

Naredbe kantonalne Operativne grupe za nadzor nad migrantskom krizom, SPR0V0DE se više od 10 dana. To, između ostalog, znači zabranjen ulaz migrantima u USK-a.

Iako niko od njih nije htio dati izjavu, u ključkom Crvenom križu kažu da situacija u tamošnjem IMPR0VIZIRAN0M SKL0NIŠTU nije zadovoljavajuća.

Situacija na punktu nije se promijenila, osim što se njihov broj, koji iz pravca Sarajeva i Republike Srpske žele da uđu na područje Unsko-sanskog kantona, svakodnevno povećava.

U tome ih sprječavaju pripadnici kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova. Radnici Crvenog Križa općine Ključ i dalje im aktivno pomažu, pružajući im prvu medicinsku pomoć, dijeleći lanč pakete i odjeću.

Jučer je održana sjednica Općinskog vijeća Ključ, a jedna o tačaka bila je i rješavanje migrantskog problema na području ove općine.

– Jedan od zahtjeva bio je da se ukine policijski punkt u Velečevu jer ne postoje USL0VI da migranti borave na tom području i tako pravimo humanitarni problem, kazao je Adem Crnalić, predsjedavajući Općinskog vijeća Ključ.

Podsjećamo, punkt policije u Velečevu služi kako bi se Unsko-sanski kanton, a ponajviše gradovi Bihać i Velika Kladuša, rasteretili povećanog priliva migranata. Ukoliko bi došlo do ukidanja punkta, iako Općinsko vijeće nema takve ovlasti, otvorila bi se vrata Kantona i na taj način povećao već preveliki broj migranata u ovim gradovima.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više