Kamp “Lipa” zadovoljava uslove za prihvat migranata

Predstavnici Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK , Grada Bihaća i Zavoda za javno zdravstvo USK sa delagacijama IOM, UNHCR i DRC, obišli su danas lokaciju Lipa kod Bihaća, na kojoj se finaliziraju radovi kako bi kamp za prihvat migranata bio stavljen u funkciju.

Na lokaciju Lipa prioritetno će, narednih dana, biti premješteni migranti koji se trenutno nalaze van organiziranih prihvatnih kampova u Bihaću, čime je i ugroženo i njihovo i javno zdravlje.

Grad Bihaća odredio je lokaciju te izvršio pripremne radove na lokaciji, sanaciju pristupnog puta, sekundarnu vodovodnu mrežu i ogradu, a Vlada Unsko-sanskog kantona za provođenje preventivnih mjera zaštite Gradu Bihaću dodijelila je 110 000 KM.

U uspostavljanju kampa pomoć je pružila i Federadalna uprava CZ, a uz podršku Ministarstva sigurnosti Vijeća ministara BiH dogovorena je podrška IOM i DRC u organizovanju kampa i prihvatu migranata dok traje opasnost zbog širenja koronavirusa.

Prema mišljenju stručnjaka Zavoda za javno zdravstvo, nakon današnjeg obilaska lokacije, kamp Lipa zadovoljava uslove za prihvat

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više