Kamber spominjao unuke, suprugu, SDA, žalio se na zdravstveno stanje, šta će odlučiti Sud BiH?

Danas je Sudu BiH održano R0ČIŠTE u predmetu “Asim Kamber i drugi” nakon što je iz policijske stanice Sanski Most Tužilaštvu i Sudu BiH dostavljen dopis o kršenju mjera zabrane koje je u septmebru Sud izrekao Kamberu, piše avaz.ba.

Podsjetimo, polovinom septembra Kamber, federalni zastupnik i dugogodišnji prvi čovjek Stranke demokratske akcije (SDA) u Sanskom Mostu te sekretarica SDA u ovom gradu Mirela Husić i Fazir Vukalić, Kamberov saradnik, lišeni su slobode jer se sumnjiče za kri*ična djela izborne prevare za koja se sumnja da su počinjena tokom Općih izbora 2018. godine. Prilikom pretresa u Sanskom Mostu izuzeta je određena dokumentacija, mobiteli, kasete za diktafone i drugi uređaji za elektronsko pohranjivanje podataka.

Kamber, Husić i Vukalić su osumnjičeni da su, u svojstvu članova IZB0RNIH tijela, nezakonito glasali koristeći podatke preminulih osoba, kao i koristeći glasove za osobe koje nisu izašle na IB0RE, a s ciljem da pribave što veći broj glasova za određene kandidate s područja Sanskog Mosta.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je na današnjem R0ČIŠTU naveo da je osumnjičeni Kamber kršio mjeru zabrane koja se odnosi na javno istupanje na način da mu se zabranjuje komuniciranje s predstavnicima printanih i elektronskih medija iz predmetnog postupka.

Tužilac je kazao da mu je dostavljen izvještaj iz policijske stanice Sanski Most o tekstovima koje je Kamber objavio na privatnom blogu te na portalu “Inmedia” koji je u vlasništvu njegovog sina, a u kojima se spominju imena zaštićenih sv*edoka iz ovog predmeta.

– Jasno se vidi da se spominju svjedoci i poimenično se prenose poruke a evidentno je i da se informacije prenose javno što jasno pokazuje da osumnjičeni Kamber krši mjere zabrane – naveo je tužilac.

S druge strane, advokatica osumnjičenog Kambera Lejla Čović navela je da ni u jednom dijelu teksta Kamber ne krši precizno izrečene mjere zabrane od strane Suda.

– Moj branjenik je i nar*šenog zdravstvenog stanja, obzirom da je PREB0L0VA0 težak oblik Covida 19 – navela je advokatica Čović uz konstataciju da je zahtjev Tužilaštva za određivanje mjere pritova apsolutno neutemeljen.

Na kraju se obratio i osumnjičeni Kamber.

– Ja svaki dan moram unucima objašnjavati zašto ne mogu s njima u šetnju – rekao je Kamber na što mu je tužilac Hasanpasuć odgovorio “da slobodno šeta i da mu to niko ne brani, samo da prestane kršiti mjere Suda”.

Dodao je i da suprugu odveze u kupovinu, pa “mora voziti ukrug dok ona ne završi s kupovinom da ne bi nekoga od svjedoka slučajno sreo”.

– Na čelu sam stranke SDA. I ja sada ne smijem kounicirati ni s kim od ljudi vezanih za predizbornu kampanju – žalio se Kamber.

Sudija Tatjana Kosović je na kraju navela da će odluka o izricanju mjere PRIT*VORA Asimu Kamberu biti saopćena u ZAK0NSK0M R0KU.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više