Jadranko Šaran, Samir Šabić i Zijad Kadić oslobođeni krivice za ratne zločine Bosanskoj Krupi

Prema optuženici, Šaran je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Bosanskoj Krupi, Šabić komandir policijskog odjeljenja u Jasenici, a Kadić policajac.

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Jadranko Šaran, Samir Šabić i Zijad Kadić oslobođeni krivice za ratne zločine nad srpskim i hrvatskim civilima i ratnim zarobljenicima u Bosanskoj Krupi 1995. i 1996. godine, kao i za neopravdano odgađanje povratka zarobljenika.

Prema optuženici, Šaran je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Bosanskoj Krupi, Šabić komandir policijskog odjeljenja u Jasenici, a Kadić policajac.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 5. novembra prošle godine donijelo drugostepenu presudu u predmetu “Jadranko Šaran i drugi” kojom je kao neosnovana odbijena žalba Tužilaštva BiH, te je potvrđena presuda Suda BiH od 10. maja prošle godine, saopšteno je iz Suda BiH.

Presudom Suda BiH od 5. novembra Šaran, Šabić i Kadić oslobođeni su optužbi da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika i krivično djelo neopravdano odgađanje povratka ratnih zarobljenika.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više