Emrić: Prošla su četiri mjeseca od sječe šume na Plješevici, je li Hrvatska uzrokovala međudržavni incident?

Jasmin Emrić (A – SDA) na današnjoj sjednici Parlamenta BiH pitanje o sječi šume na Plješevici kod Bihaća.

– Prošla su četiri mjeseca od kako je počela sječa šume na planini Plješevica kod BIhaća. I tada sam pitao da li je Hrvatska ispoštovala ugovor o granici dvije zemlje. DA u slučaju bilo kakvih radova obavijesti drugu potpisnicu ugovora te da će se takvi postupci zajednički usaglašavati. Tada sam pozvao i Vijeće ministara BiH i Predsjedništvo BIH da pokušaju dogovoriti prekid sječe šume dok se ne riješi pitanje granice. Prošla su 4 mjeseca. Hrvatske šume su nastavile sa sječom. Sada imamo jednu devatsaciju planine i golu sječu. Zanima me da li su nadležne institucije utvrdile sve činjenice u ovom postupku, da li je narušen granični pojas, da li je došlo do povrede granične linije – pitao je Emrić.

Sječa šume na Plješevici Foto: Avaz

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH je kazao da nema nikakvih dodatnih informacija o ovom pitanju.

– Činjenica je da smo u komunikaciji sa graničnom policijom i po njihovim procjenma da se to nalazi na području Hrvatske, i da nisu mogli potvrditi da su ušli u BiH – kazao je Tegeltija te nagovijestio formiranje komisije za granicu koja će sa stručnom komisijom iz Hrvatske to dodatno utvrditi.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više