Cikotić: Trenutno u USK 2800 registrovanih migranata, u KS oko 3500 (VIDEO)

Na osnovu podataka na prostoru Unsko-sanskog kantona danas imamo negdje oko 2800 registrovanih migranata, a na prostoru Kantona Sarajevo oko 3500 te jos nekoliko stotina u pokretu, kazao je za BHRT ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

U velikom procentu se radi o samcima tj. muškarcima mlađe životni dobi. Ima pordica i djece, i prostor sa koga se kreću prema zazpdnoj Evropi dominiraju Pakistan Avganistan, Bangladeš, pojedini dijelovi Indije, Sirija, Egipat, Alžir, Tunis.

Ministar Cikotić govorio je i o povratku migranata u matične zemlje.

Postoji mehanizam readmisije na granici, to je sizifovski posao, koji se dešava na dnevnoj osnovi. GP BiH sa drugim agencijama vraćaju migrante na područje država sa koje dolaze, primarno Srbija i Crna Gora. Prije ili kasnije oni se vraćaju i mnogi nastavljaju put vrletima Blakana. Kreću prema zapadnoj Evropi. A postoji mehanizam readmisije koji institucije BIH izvode sa IOM-om i to je dobrovoljni potpomognuti povratak. Ponudimo im određena sredstva za povrataka i novac, sredstva za početak života u svojim zemljama.”

U 2018. godini 735 lica vraćeno je u zemlje porijekla na ovaj način, 2019. vraćeno je 766 osoba, a ove godine do sada je vraćeno oko 355, kazao je Cikotić za BHRT.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više