Hamdija Lipovača uvjetno osuđen zbog nesavjesnog rada

Općinski sud u Bosanskoj Krupi donio je prvostepenu nepravosnažnu presudu kojom je bivšem načelniku Općine Bihać Hamdiji Lipovači (44) iz Bihaća izrekao uvjetnu osudu, saopćeno je iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona. 

Zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi Sud je Lipovači utvrdio kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, te istovremeno odredio da se kazna neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je 20.juna 2019. godine podiglo optužnicu protiv Hamdije Lipovače koji se tereti da je kao službena osoba u Federaciji, povredom zakona, očito nesavjesno postupio u vršenju dužnosti, uslijed čega je nastupila imovinska šteta koja prelazi iznos od 10.000 KM.

Optužnicom Tužilaštva USK Lipovača se tereti da je 7. januara 2009. godine kao službena osoba u svojstvu načelnika općine Bihać, suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH, očito nesavjesno postupio u vršenju dužnosti navedene funkcije na način da je, bez prethodno provedenog postupka javne nabavke u kojem bi osigurao da Općina Bihać sačini tendersku dokumentaciju na osnovu koje će moći utvrditi činjenice o pravnom i poslovnom subjektivitetu budućeg poslovnog partnera, s izvjesnom kompanijom ”Kentrik Europe B.V.” zaključio sporazum za izradu studije izvodljivosti o vodnim resursima općine Bihać, te istog dana, osnovom plaćanja obaveze preuzete navedenim sporazumom, donio zaključak o prijenosu sredstava na osnovu kojeg je služba računovodstva izvršila isplatu novčanih sredstava u visini od 48.944,65 KM, za koju isplatu Općina Bihać nikad nije dobila odgovarajuću protuuslugu.

Na taj način oštetio je Općinu Bihać za iznos od 48.944,65 KM.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više

Pravila privatnosti