Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić: “Ne znam zašto ne hapsimo migrante”

Situacija s migrantima u Unsko-sanskom kantonu se ne smiruje. Bezuspješni pokušaji prelaska u Hrvatsku završavaju lišenjem slobode i provođenjem u migrantske centre koji mnogi napuste i ponovo svoj put nastave ka Bihaću i ostvarenju cilja – prelaska granice.

Granična policija Bosne i Hercegovine svakodnevno pri pokušaju prelaska granice, ali i njihove kolege iz Republike Hrvatske, u migrantske kampove vrate desetine, a nekada i stotine migranata.

U halama Krajinametala u Jablanskoj ulici u Bihaću pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona prije nekoliko dana pronašli su blizu 600 migranata od čega ih je 450 lišeno slobode i prebačeno u kamp Lipa koji se nalazi 14 kilometara od Bihaća, dok ih je oko 150 uspjelo napustiti kamp.

Migrantska kriza, je tema na koju mnogi s viših nivoa vlasti zatvaraju oči, a svi PR0BLEMI se upravo dešavaju ponajviše u gradu na Uni odakle nadležni već tri godine traže konkretnu pomoć, ali njihov PR0BLEM još uvijek nije riješen.

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, u razgovoru za Klix.ba je kazao da je bio 0PTIMISTA kada je za ministra sigurnosti bio izabran Fahrudin Radončić koji je imao rješenje migrantske krize u BiH.

“Žao mi je što je to tako završilo, ali što prije trebamo izabrati ministra sigurnosti i napraviti K0NCEPT . Dokle god migrant može dobiti posao u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, oni će ići i to je PR0BLEM koji se prvo treba rješavati s Evropskom unijom. Nakon toga, trebamo pojačati kontrole na granicama, ojačati kontrole na ulasku. Nama niko ne brani da ih lišimo slobode i PR0CESUIRAM0 nekoga ko je NEZAK0NIT0 ušao u BiH i nema dokumente, a zašto to ne radimo, ja ne znam”, izjavio je Fazlić.

Dodao je kako je ispočetka državna strategija “pustite ih da uđu i oni će otići” funkcionisala dok su odlazili, ali da općine i gradovi u Unsko-sanskom kantonu sada imaju velike PR0BLEME.

“Kada svi sjednu i kažu kako se ovo može uraditi, tada i tako možemo završiti s ovom temom. Sve drugačije od toga nam kazuje da smo mi u USK žr*tve”, zaključio je Fazlić.

Izgradnjom migrantskog centra Lipa veliki broj migranata je SKL0NJEN s ulica Bihaća, a u centru su dobili osnovne životne UVJETE i 0BR0KE . Međutim, još uvijek ih se može vidjeti u grupama ili pojedinačno na autobuskim stanicama i na ulici, kao i na magistralnom putu od Ključa prema Bihaću.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više