Gradonačelnik Bihaća ne popušta pod pritiscima IOM-a i Wigemarka: Sutra prvi šatori na Vučjaku, Crveni križ Bihać ima kapacitet za 1.500 osoba!

Grad Bihać i USK, ostali su sami u pronalaženju rješenja. Ponudili su Vučjak kao novu lokaciju, međutim država ignoriše, a Evropska unija odbija. Ipak, uskoro bi Vučjak trebao dobiti prve stanovnike. Prvi šatori, biće postavljeni već sutra, a migranti koji borave van prihvatnog centra, tu će biti smješteni. Crveni križ Bihać je u mogućnosti odmah osigurati smještajni kapacitet za 500, a kroz kraći period i za 1.500 osoba.

Vlada USK danas je na održanoj sjednici usvojila odluku o dostavljanju sredstava Crvenom križu da bi se pravovremeno uredio kamp na lokaciji Vučjak za prihvat migranata. Ukupno 30 hiljada konvertibilnih maraka biće doznačeno Crvenom krstu Grada Bihaća. Riječ je o interventnim sredstvima, a postavka šatora trebalo bi da krene već tokom dana, nakon čega će početi i prebacivanje migranata iz središta grada.

VEZANE VIJESTI: (VIDEO) Održana sjednica Vlade USK: Odobreno 30 hiljada KM za Vučjak u Bihaću

S druge strane, šef IOM-a Peter van der Auweraert tvrdi da je nemoguće na Vučjaku izgraditi prihvatni centar u tako kratkom periodu. Naime, ukoliko Evropska komisija nekim čudom i odobri sredstva za Vučjak, gradnja centra na tom području bi trajala od tri do četiri mjeseca.

VEZANE VIJESTI: Vlada USK odlučila! Ograničit ćemo kretanje migranata, naredne sedmice otvaramo Vučjak, IOM neće podržati rad ovog centra!?

Podsjećamo, Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark pisao je predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću navodeći da prihvatna lokacija koju nudi grad Bihać (tzv. naselje Vučjak) ne ispunjava kriterije za EU pomoć. Ipak, ukoliko BiH ne riješi niz spornih pitanja, obećana pomoć EU bi mogla izostati.

VEZANE VIJESTI: NOVI UDAR NA KRAJNU! Wigemark pisao Zvizdiću: “Lokacija koju nudi grad Bihać (tzv. naselje Vučjak) ne ispunjava kriterije za EU pomoć”

Iako će vjerovatno izostati podrška IOM-a, tačnije Evropske komisije, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić odlučan je u namjeri da migrante izmjesti na lokaciju koju ne podržava Evropa, a ignoriše država BiH.  Gradonačelnik Fazlić kaže da je svjestan da Vučjak nije idealna lokacija za izmještanje migranata, ali da on kao gradonačelnik “nema puno manevarskog prostora” u trenutku kada je situacija sa sve većim brojem migranata sve teža .

VEZANE VIJESTI: Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić otvoreno: “Mi smo izdani od strane države BiH!”

 

 

 

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više