BiH putem diplomatskih kanala traži od Hrvatske pojašnjenje o sječi šume na granici kod Plješevice i bivšeg aerodroma Željava

Na osnovu dopisa kojeg su predstavnici Unsko-sanskog kantona dostavili putem Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je jučer putem diplomatskih kanala zatražilo pojašnjenje institucija Republike Hrvatske oko aktivnosti koje se poduzimaju od javnog preduzeća Hrvatske šume u pograničnom pojasu kod planine Plješevice i bivšeg aerodroma Željava.

Ministrica Bisera Turković je naglasila da razumije potrebu poboljšanja nadzora nad državnom granicom u oblasti kontrole ilegalnih migracija, koje su veliki sigurnosni izazov za sve zemlje u regionu, ali da se najbolji efekti na tom planu mogu ostvariti samo uz uzajamnu saradnju i blisku koordinaciju.

Stoga, kako ističe, u Ministarstvu očekuju da će vlasti Republike Hrvatske predočiti zvanične informacije i upoznati institucije u Bosni i Hercegovini o mjerama i razlozima za poduzimanje određenih aktivnosti koje se različito interpetiraju u javnosti te u dobrosusjedskom maniru u što kraćem periodu dogovoriti obostrano prihvatljivo rješenje.

Preduzeće “Hrvatske šume” u pograničnom pojasu sa Bosnom i Hercegovinom na planini Plješevici siječe šumu, a jedan dio ove planine je ogoljen. Pojavile su se i informacije kako su šumari ušli na teritoriju naše zemlje.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više