Alarmantno stanje: Blizu 2.000 migranata uoči zime u USK ostaje bez krova nad glavom

Operativna grupa za koordiniranje aktivnost i nadzora nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu (USK) zabranila je objektima Bira i Miral produžavanje ugovora o iznajmljivanju za smještaj migranta, jer nisu osnovani kao specijalizirane ustanove namijenjene za prihvat i smještaj tražitelja azila u okviru Ministarstva sigurnosti BiH.

Nadležnima je oštro poručeno da će, ukoliko se ogluše na ovu naredbu i produže ugovor, poduzeti sve zakonom propisane mjere i tražiti krivičnu odgovornost potpisnika ugovora. Dopis su poslali Vijeću ministara BiH, Ministarstvu sigurnosti BiH i Vladi USK.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

“Navedeno tražimo iz razloga što Ministarstvo sigurnosti BiH ima zakonsku obavezu da provodi politiku i uređuje procedure za kretanje i boravak stranaca, što podrazumijeva i smještaj i komunikaciju s predstavnicima UNHCR-a i nevladinim organizacijama. Iz navedenog proizilazi da potpisnik ugovora za korištenje prostora za smještaj ilegalnih migranata ne može biti Međunarodna organizacija za migracije IOM, već je u isključivoj nadležnosti Ministarstva sigurnosti BiH rješavanje pitanja smještajnih kapaciteta odnosno Centara za prihvat i smještaj tražitelja međunarodne zaštite”, kazali su iz Operativne grupe USK.

Istakli su da će produžavanje ugovora o iznajmljivanju i korištenju objekata Miral u Velikoj Kladuši i Bira u Bihaću za smještaj migranata prouzrokovati eskalaciju sigurnosne situacije i pritisak lokalnog stanovništva Bihaća i Velike Kladuše.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Naveli su i to da je na području USK prisutan sve veći broj migranata i da novi svakodnevno pristižu. Traže da se migranti smjeste u prihvatne centre van naseljenih područja.

Kako nam je rekao glasnogovornik MUP-a USK Ale Šiljdedić, prema podacima IOM-a, u Miralu je smješten 621 migrant, u Biri 1.390, a na Vučjaku oko 800. Kada je riječ o drugim centrima, u Sedri ih ima 380, a u Borićima 310. Stvaran broj migranata na području USK je mnogo veći, jer se registruju samo oni koji su smješteni.

Upozorili su da Unsko-sanski kanton neće sam snositi teret migrantske krize.

“Iskoristit ćemo sva ustavna i zakonska ovlaštenja i mehanizme vlasti da se dosljedno primjenjuju važeći zakonski propisi kad je riječ o radu privremenih prihvatnih centara koji se nalaze u urbanim područjima, a sve u cilju zaštite života, imovine, kao i drugih prava i sloboda građana USK, utvrđenih ustavima BiH”, poručili su iz Operativne grupe USK.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Premijer Mustafa Ružnić kazao je da su sve institucije ponovo zakazale, a da Brisel nije ispunio obećanje i poslao ekspertne timove koji su trebali pomoći u rješavanju problema smještaja migranata. Istakao je da su ponovo ostali sami.

“Tražimo da se postojeća lokacija Vučjak izmjesti u Salakovac ili Ušivak prije zime”, rekao je Ružnić.

Od inspekcije rada zatraženo je da krene u ponovnu akciju zatvaranja privatnih objekata koje vlasnici ilegalno smještaju migrante, a od MUP-a USK da intenzivira kontrole kretanja migranata i zabrani okupljanje na javnim mjestima. Od Grada Bihaća i Općine Velika Kladuša zatraženo je definitivno izjašnjavanje o mogućim lokacijama na kojima bi se mogli uspostaviti kampovi za prihvat migranata, a Vlada USK poručila je da ostaje pri saglasnosti za lokaciju Medeno Polje te traže da nadležne institucije razmotre tu lokaciju.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Od Crvenog križa USK je zatraženo da zamole za pomoć u donacijama od domaćih i stranih organizacija s kojim sarađuju u vidu šatora, topova za grijanje, agregata i ostale opreme kako bi se uspostavio kamp na novoj lokaciji.

Željeznicama FBiH su poslali upozorenje u kojem traže suspenziju linija za Bihać iz Sarajeva i Tuzle.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više