Vlada Kantona Sarajevo: “Mektić je tokom noći izvršio puč na Sarajevo”

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar MUP-a KS Admir Katica, ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Malik Garibija, te zastupnici Skupštine KS Bilsena Šahman (SBB), Elvedin Okerić (NiP) i Admela Hodžić (SDA), danas su na sastanku s predstavnicima Vijeća ministara BiH i Ministarstva sigurnosti BiH razgovarali o problemu migrantske krize.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo Malik Garibija smatra da neplanski pristup migranata usložnjava sigurnosnu i epidemiološku situaciju na području Kantona Sarajevo, a ukoliko dođe do problema odgovornost za posljedice snosi Ministarstvo sigurnosti BiH i Služba za poslove sa stracima BiH.

Na žalost, kako su na konferenciji za medije nakon sastanka kazali, nisu zadovoljni ishodom sastanka. Garibija je naveo da ni Ministarstvo sigurnosti BiH, niti bilo ko nema nikakav konkretan plan za prijem migranata.

“Na području KS je prebačeno 750 migranata u kratkom roku. U Blažuju je ugrožena zdravstvena sigurnost migranata, jer nema mokrog čvora i vode. Jednostavno, nema osnovnih uslova za dostojanstveni boravak”, kazao je Garibija.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Ne zna se, rekao je, ni kakva je struktura ljudi, da li su samci, da li ima porodica, apsolutno nikakav plan ne postoji i to komplikuje sigurnosnu situacija.

“Pozivamo građane na smirenost. Mi ćemo osigurati što možemo, poduzeti zakonom predviđene mjere da zaštitimo život i imovinu građana”, istakao je Garibija.

Također je i Katica rekao da će pratiti situaciju, u slučaju da dođe još migranata kako je neslužbeno saznao, poduzet će se još konkretniji koraci. Poduzet će se i mjere legitimisanja i kretanja migranata, a s obzirom da ih je sve više na ulicama Sarajeva koji prose, obavjestiti Službu za poslove sa strancima BiH.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

“Sigurnosni indikatori ukazuju da ima elemenata usložnjavanja, ali imamo sposobnu policiju. Policijski komesar je izmijenio operativne planove, prebacujemo policijske snage na područja općina Ilidža i Hadžići i tu smo da pružimo sigurnost građanima tih lokalnih zajednica”, naglasio je Katica.

Zastupnice Skupštine KS Bilsena Šahman i Admela Hodžić su kazale da su kao građani KS šokirani što Ministarstvo sigurnosti BiH nema nikakav plan o migrantima.

“Tokom noći je ministar Dragan Mektić izvršio svojevrstan puč na Kanton Sarajevo. Bojim se da će biti velikih epidemioloških problema (vaške, šuga) a kako nemamo javnih toaleta, problem će biti veći. Nećemo moći zaustaviti kretanje migranata”, rekla je Šahman.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Oko 750 migranata smješteno je sinoć i jutros u prihvatni centar Ušivak i u kasarnu u Blažuju, a kamp Vučjak kod Bihaća danas je zatvoren.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više

Pravila privatnosti