MOŽETE SE 2 PUTA ZARAZITI KORONA VIRUSOM: Evo koji su simptomi, OBRATITE PAŽNJU – NIJE ISTO KAO PRVI PUT!

Jedna od misterija koja se nameće još od početka pandemije je pitanje da li ljudi mogu da se zaraze korona virusom dva puta.

Naučnici vjeruju da se nakon infekcije svakako stvara određeni imunitet, ali još uvijek se ne zna ni o kom se stepenu zaštite radi, niti koliko on traje. U međuvremenu, redovno se pojavljuju vijesti o nanovo inficiranim pacijentima. Još uvijek nema zvaničnih objašnjenja o ovakvim slučajevima, a naučnici i ljekari vrlo oprezno to komentarišu. Iz SZO kađu da još uvijek nemaju dovoljno informacija da bi se sa sigurnošću pričalo o imunitetu i mogućnosti reinfekcije.

Podsjetimo, prvi slučaj reinfekcije virusom korona prijavljen je zimus kod žene iz Južne Koreje, a potom je ova zemlja prijavila i druge, ukupno 227 slučajeva reinfekcije. Nedavno je i Rumunija objavila da ima 393 “povratnika”.

5e7f9afc-010c-4c1f-9568-4c740a0a0a64-korona-690x480

Doktor Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS, kaže za “Novosti” da i u Srbiji imamo pojedinačne slučajeve sa ponovnim zaražavanjem.

– Poslije određenog perioda gubi se imunitet i tako dolazi do ponovnog obolijevanja – rekao je dr Stevanović.

U KBC “Zvezdara”, koji je drugi put kovid-bolnica, nije bilo “povratnika” sa kovidom, potvrđuje dr Petar Svorcan, direktor.

Dosadašnja ispitivanja pokazuju da antitijela na virus korona ima oko sedam posto testiranih. Dokaz imuniteta, međutim, nisu samo antitijela, koja se mogu izmjeriti, nego i T-ćelijski imunitet koji se ne može precizno mjeriti.

– Zasad znamo da titar antitijela brže pada nego što smo se nadali, i mi u Srbiji, kao i širom svijeta, imamo slučajeve da su se jednom izliječeni od kovida ponovo inficirali – kaže epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević. – Doktor Goran Stevanović rekao je da je u Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS bilo desetak takvih pacijenata, ali sa lakšom formom bolesti, i niko od njih nije morao ponovo na bolničko liječenje. Ali to nam potvrđuje da je moguća reinfekcija virusom korona, o kojem još mnogo toga ne znamo.

Izvor: zena.blic.rs

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više

Pravila privatnosti