IZ NEMAČKE STIGLE NAJG0RE MOGUĆE VESTI: Svi treba dobro da se zabrinemo!

Nemačka ekonomija je dotakla DN0 s pa*om bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu kakav nije viđen u posler**noj istoriji zemlje.

Ipak, sada počinje uspon, ocenjuje institut IFO u komentaru dostavljenom Tanjugu povodom statističkih podataka koji su objavljeni u sredu.

Prema preliminarnim podacima nemačkog Saveznog zavoda za statistiku, BDP najveće evropske ekonomije je PA0 u drugom tromesečju za 10,1 odsto na kvartalnom nivou, a na godišnjem za 11,7 procenata, prema desezoniranim podacima.

„Ekonomija je zabeležila TEŽAK pa*d. Dotakla je DN0 za vreme pandemije i sada se vraća rastu, mada još uvek ne na svoj pređašnji nivo“, navodi u komentaru Timo Volmershojzer, šef za prognoze ekonomskog instituta IFO sa sedištem u Minhenu.

Na nivou cele godine, kaže, očekuje se da će domaći proizvod Nemačke pasti za oko pet procenata.

„Postepeno ukidanje ograničenja dovelo je do snažnog povećanja prometa u maloprodaji u maju, jer su potrošači obavljali mnoge kupovine koje su morali da 0DL0ŽE. Proizvodnja i prodaja su postepeno porasli i u drugim sektorima ekonomije“, dodaje Volmershojzer.

Pored toga, kako napominje, indeks poslovne klime, koji izračunava IFO, značajno se poboljšao u poslednje vreme u mnogim kompanijama.

„Prema tim rezultatima, trebalo bi da vidimo nedvosmislen oporavak u drugoj polovini 2020.“, navodi on.

Volmershojzer, ipak, skreće pažnju da se ova prognoza zasniva na pretpostavci daljeg ublažavanja ograničenja bez da ono dovede do ponovnog raspirivanja Kovida-19, te na političkim odgovorima na epidemiju, pri čemu obe te premise sadrže visok stepen neiz**snosti.

Na nemačkom tržištu rada, kako primećuje, oporavak je do sada bio spor: nezaposlenost je dostigla vrhunac u junu, a njen sezonski prilagođen pa*d u julu je bio slab.

Prema proceni instituta IFO, broj kompanija koje koriste skraćeno radno vreme takođe op*da veoma sporo: ta cifra je i dale nadprosečna u nekoliko sektora, posebno u hotelijerstvu i ugostiteljstvu i u proizvodnji.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više

Pravila privatnosti