BL / Krajišnik zaražen koronavirusom, stanje mu se pogoršalo

Momčilo Krajišnik, prvi predsjednik Narodne skupštine RS-a i osuđeni rtani zl*činac pozitivan je na koronavirus. Kako doznaje ATV, stanje mu se pogoršalo, te ga transportuju sa Pala na UKC RS u Banja Luku.

Krajišnik je bio i član Predsjedništva BiH od 1996. do 1998. Uhvaćen je 3. aprila 2000. od strane francuskih komandosa u sklopu SFOR-a i pritvoren u zatvoru Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (Haaški tribunal) u Haagu.

Potom biva optužen za zl*čin protiv čovječnosti, etničko čišćenje i geoncid u Bosni i Hercegovini.

Dana 27. septembra 2006. je proglašen krivim za istrjebljenje, ub*stva, progone na rasnoj i vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje kao i za zl*čine protiv čovječnosti, ali ne i za genocid. Osuđen je na 27 godina zatvora. Ipak, 17. marta 2009. mu je Haški sud smanjio kaznu na 20 godina zatvora.

Pušten je na slobodu 30. augusta 2013, poslije izdržavanja dvije trećine kazne.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više