Društvene mreže / Twitter uklanja profile s ekstremnim teorijama zavjera

Twitter je jučer objavio da će trajno ukloniti profile povezane s ekstremnim teorijama zavjera poput onog grupe QAnon koja iznosi tvrdnje o zavjerama u američkoj vlasti i javnosti protiv predsjednika Donalda Trumpa.

Twitter je promjene objavio u poglavlju o promjenama sigurnosnog rada te se sadržaji poput onih koje objavljuje QAnon neće moći prenositi.

 
Novom politikom bit će obuhvaćeno oko 150.000 profila širom svijeta.

Twitter je objavio da je do sada uklonio više od sedam hiljada računa zbog manipulacija, zlostavljanja žrtava i drugih izigravanja pravila ponašanja na toj društvenoj mreži.

Teoretičari zavjera poput QAnona tvrde da su u “tajni rat” protiv Trumpa umiješane istaknute osobe iz raznih dijelova društva od obavještajne zajednice i politike preko poslovnog svijeta do industrije zabave.

QAnon je, među ostalim, tvrdio da su članovi Demokratske stranke umiješani u međunarodne zločinačke organizacije, a njihovi se sadržaji naširoko prenose na društvenim mrežama poput Facebooka, TikToka, Twittera i YouTubea.

Facebook je već uklonio mrežu lažnih profila povezanih s računom QAnon, preko kojih se prenosio njihov sadržaj.

FBI tretira QAnon kao domaće ekstremiste i potencijalnu prijetnju.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više

Pravila privatnosti