PULMOLOG IZ KLINIČKOG CENTRA OTKRIO ŠTA TREBATE URADITI AKO STE B0LESNI: Ovo je glavna razlika između korone i gripa! OVO JE ZNAK DA JE VIRUS DOŠAO DO PLUĆA!

U svijetu je opšta panika kada je koronavirus u pitanju, veoma je važno pravilno i na vrijeme primjetiti adekvatne siptome, ali i napraviti razliku između koronavirusa i običnog sezonskog gripa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Razlike i te kako ima, a evo šta je pulmolog iz Kliničkog centra rekao:Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

“Virus je fizički veliki, težak i zato ne lebdi nego pada, na rukama se zadržava 5-10min, na odijelu i tkaninama par sati, na metalu (brave i sl.) i do 12 sati. Neotporan na temperauru ispod 23C. Zato treba prati ruke toplom vodom, izlagati se suncu, prati garderobu i luftirati na suncu. Zato što je veliki ne prolazi lako kroz zaštitne maske – nositi maske!Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

5-10 min, koliko se virus zadrzava na rukama, je dug period, jer za to vrijeme moze da se jede, dira nos, oči, usta… Zato često prati ruke toplom vodom. Naravno, izbjegavati gužve, boravak u malim prostorijama.. Prvo se naseljava u nosu i grlu, grebucka, draži. Ne izaziva sekreciju iz nosa (važno za diferenciranje u odnosu na druge virusne infekcije!) Dok je tu, piti tople napitke, toplu vodu, ne koristiti hladno i led. Ispirati grlo (predlog Betadine za grlo), da se pokuša da ne siđe dole. Ovdje se i kašlje, suho, nadražajno, bez sekreta. Ovo traje 2-4 dana. Dakle, najvažnije NEMA SEKRETA IZ NOSA NI ISPLJUVKA!

Nakon toga, poslije 5-6 dana, virus moze da siđe u pluća i tada se javlja povišena temperatura. Suh kašalj i plitak dah (teško disanje) su znak da je virus u plućima.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Znači, pokušati da virus ne ode u pluća.

Bezbedna razdaljina od zaraženog je 3m.”

Sačuvajte se, poštujte mjere opreza i vodite računa o vama, i vašim bližnjima!

[Copy]

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više