OVAJ LIJEK POGORŠAVA INFEKCIJU KOD KORONA VIRUSA, OGLASIO SE SRPSKI NAUČNIK, NIJE IBUPROFEN? Evo šta utiče na virus, zbog ovoga se P0G0RŠAVA stanje?

Zbog pandemije korona virusa u nedelju je proglašeno vanredno stanje i u Srbiji. Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Dok hiljade i hiljade ljudi širom svijeta svakodnevno 0B0LJEVA i traži spas od zaraze, od vodećih ljekara u Velikoj Britaniji stigla je “preporuka” da se ibuprofen i paracetamol mogu koristiti za samolječenje od sm****osnog virusa, koji se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Vuhanu. Brzinom munje, međutim, oglasili su se i mnogi sjvetski stručnjaci koji smatraju da ibuprofen i paracetamol mogu P0G0RŠATI stanje pacijenta 0B0LJEL0G od korone virusa.

U pitanju su inače lijekovi koji služe za spuštanje temperature. Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

profimedia-0506537724

Brufen je zaštićeno ime ze ibuprofen. Radi se o jednom istom lijeku. Prema naučnim podacima ne može se govoriti o povezanosti ibuprofena sa P0G0RŠANJEM stanja tokom inf*kcije korona virusom. Ibuprofen je samo jedan od preparata nesteroidnih antiinflamatornih lijekova. U ovu grupu lijekova, pored ibuprofena, spadaju flurbiprofen, diklofenak, naproksen i drugi koji se uobičajeno koriste kao lijekovi protiv B0L0VA i antireumatici lijekovi protiv reumatskih B0LESTI.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

 – Za sada nema odgovarajućih kliničkih studija i dokaza da bilo koji lijek iz ove grupe, ukoliko se pravilno koristi, pogoršava stanje tokom inf*kcije Covid-19. Ipak, treba biti oprezan i pratiti dalji razvoj situacije – rekao je klinički farmakolog Medicinskog fakulteta Janko Samardžić.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Svim građanima koji imaju određene simptome respiratornih infekcija, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenim COVID-19, dostupni su brojevi telefona, prema mjestu prebivališta, u vremenu od 08 do 22h, na kojima mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i preporuke o daljem postupanju, od dežurnih epidemiološka. Napominjemo da u takvim slučajevima nije potrebno ići u dom zdravlja ili B0LNICU, niti šetnjom i drugim aktivnostima izlagati druge građane potencijalnim ri**cima, već se treba odmah obratiti dežurnom epidemiologu.

[Copy]

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više