Dr Kisić ne popušta – otkriva zašto je BUKNULA ZARAZA u Srbiji

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je jutros da od ukupnog broja novozaraženih u našoj zemlji, većina nije imala simptome.

Posle Zaječara, još jedno žar*šte u Srbiji: Zaraženi radnici u turskoj fabrici, nastavlja se testiranje zaposlenih

– Nadamo se da će narednih dana biti sve češća informacija da imamo sve manje zaraženih. Na svu sreću niko od novozaraženih nije završio na respiratorima. Najbitnije je koliko je onih koji nemaju znakve bolesti. Kada je u pitanju Vranje više od dve trećine nije imalo simptome, ne bi ih ni testirali da nisu bili zaraženi oni sa kojima su bili u kontaktu.

Doktorka je još jednom naglasila da je oslabila aktivnost virusa i kod zaražavanja vidimo da je sve manje težih formi bolesti, to je nešto što nam ide u prilog.

Kada je u pitanju ublažavanje mera doktorka je izričito naglasila da je distanca najvažnija u daljoj B0RBI sa koronom u našoj zemlji.

– Pokazalo se da lične mere nemaju alternativu čak i kada se pronađe vakcina ništa ne može da zameni ove mere, održavanje distance, smanjenje odlazaka na mjesta gde je povećana šansa za zaražavanje, odlaženje u tržne centre samo kada je neophodno. Takođe pojačana lična higijena je neophodna – objasnila je – Darija Kisić Tepavčević.

Doktorka je istakla da je u slučaju Vranja i Leskovca glavni okidač bilo to što u radnom kolektivu nije bilo zaštite.

– Širenje virusa među zaposlenima je moglo da se spreči, virus se u zat***om prostoru vrlo brzo širi, naročito kada provodite po nekoliko sati u tom prostoru – zaključila je doktorka.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više