STRUČNJACI DOKAZALI DA OVA NAVIKA DIREKTNO UZROKUJE RAK I INFARKT: A svi to radimo bar po 2 sata SVAKOG DANA!

Hamiš Foster, sa Instituta za zdravlje i dobrobit Univerziteta u Glazgovu, rekao je da je ta studija koju je on vodio, potvrdila ranije dokaze da predugo svakodnevno gledanje televizije, odnosno previše sedenja, može pogoršati zdravlje.

Gledanje televizije kraće od dva sata dnevno moglo bi da, uz promenu drugih navika, spreči ili odloži pogoršanje zdravlja, ukazuje jedno novo britansko istraživanje koje prenosi BBC.

Zdravstveni rizici povezani s vremenom provedenim ispred ekrana, poput raka i kardiovaskularnih bolesti, najniži su među onima koji televiziju dnevno gledaju kraće od dva sata, ali ima tu i drugih faktora.

Studija Univerziteta u Glazgovu je tokom 12 godina – od 2006. do 2018. godine, obuhvatila skoro 500.000 učesnika od 37 do 73 godine.

Istraživači kažu da rezultati pokazuju da bi svi trebalo da smanje gledanje u ekrane televizora i mobilnih telefona, odnosno nepokretno sedenje.

Da su svi učesnici istraživanja skratili vreme gledanja televizije na manje od dva sata dnevno, istraživači su izračunali da se potencijalno moglo sprečiti ili odložiti 5,62 odsto ukupnog broja slučajeva smrti medju ispitanicima, odnosno 7,97 odsto smrti usled kardiovaskularne bolesti.

Hamiš Foster, sa Instituta za zdravlje i dobrobit Univerziteta u Glazgovu, rekao je da je ta studija koju je on vodio, potvrdila ranije dokaze da predugo svakodnevno gledanje televizije, odnosno previše sedenja, može pogoršati zdravlje.

Zato “naša studija ukazuje da ograničavanje vremena pred televizorom može odložiti ili sprečiti štetu po zdravlje”, rekao je Foster koji je lekar.

Međutim, on je ukazao da “predstoji još mnogo istraživačkog posla pre no što budemo mogli da dajemo čvrste preporuke o trajanju vremena ispred TV-a”.

On je naveo da su ispitanici koji su dugo gledali televiziju i bili slabijeg zdravlja, imali i nezdravu naviku da jedu i grickaju pred TV-om, i da su bili slabijeg materijalnog stanja.

Istraživači su razmotrili i potencijalne prednosti zamene vremena pred televizorom zdravijim aktivnostima, kao što je pešačenje.

Potvrdili su očekivano: da su zdraviji oni koji su manje pred ekranom, a više se kreću i vežbaju.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više