OVO SU NOVI SIMPTOMI KORONA VIRUSA, NIJE ISTO KAO U MARTU: U kritičnoj grupi su ovi pacijenti

Oporavak od korone zahtjeva dosta vremena, u određenom broju slučaja.

Oporavak najtežih pacijenata obolelih od Kovida-19 dugo traje, kaže direktor Centra za anesteziju i reanimaciju KCS prof. Nebojša Lađević i dodaje da ne smije biti opuštanja.

– Mi ćemo dugo biti sa pacijentima u intenzivnim njegama, jer oporavak bolesnika dugo traje. Zato ne smije biti opuštanja – rekao je on.

Lađević je, nakon sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica, rekao novinarima da za virus korona ne postoji lijek, ni vakcina i da je nošenje maski i održavanje rastojanja između ljudi jedina zaštita u ovom momentu.

– Ako mi koji radimo sa najtežim pacijentima u intenzivnim negama možemo da se zaštitimo maskama i rukavicima, onda mogu i građani – naglasio je on.

korona

U odnosu na mart, kada su u intenzivnim njegama uglavnom bili stariji pacijenti, sada je među najtežim pacijentima mlađa populacija.

Lađević kaže da je to bilo očekivano jer u prvom talasu nisu radili fakulteti, škole, a da je sada cirkulacija stanovništva veća i da je se mlađi više zaražavaju.

– Mlađi mogu proći sa blažom kliničkom slikom, a ne moraju. Ako prođu sa blažom kliničkom slikom neodgovornim ponašanjem ili nerazumjevanjem situacije mogu nanijeti veliku štetu starijima, svojim najbližim – zaključio je on.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više

Pravila privatnosti