MIOMI NA MATERICI SVE VIŠE POGAĐAJU MLADE ŽENE, OVO SU SIMPTOMI: Obratite pažnju dok nije kasno

Tačan uzrok pojave mioma struka još uvek nije utvrdila, ali vjeruju kako je najodgovornija ipak genetika.

Miomi se najčešće javljaju u 30-im i 40-im, a najčešći simptomi su neredovan ciklus i obilne menstruacije.

A ovu su još neki od simptoma na koje trebate obratiti pažnju:

Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Bol tokom odnosa – šta s tim?

U nekim slučajevima, kada miom preraste svoju prokrvljenost, može uzrokovati akutnu bol. Simptomi zavise i od položaja mioma, pa tako miom koji raste na zadnjoj strani maternice može uzrokovati zatvor.

Tačan uzrok pojave mioma struka još uvijek nije utvrdila, ali vjeruju kako je najodgovornija ipak genetika. Hormoni estrogen i progesteron mogu podsticati njihov rast.

miomi-lecenje

Liječenje

Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Rutinskim ginekološkim pregledom može se utvrditi prisutnost mioma i obično ih je više. Nadalje, ako miom ne uzrokuje neugodne simptome, a žena ne planira trudnoću, neke pacijentkinje odluče da ih ne žele liječiti.

U tom slučaju je važno redovno odlaziti na kontrole kako bi se pratio njihov eventualni rast.

Ako se odlučite za liječenje, opcije su razne, od hormonalne terapije koja će ublažiti simptome do hirurškog uklanjanja mioma. Važno je naglasiti da je, jednom kad ste ih dobili, velika vjerovatnoća da će se oni vratiti.

Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Raspitaj se kod ginekologa o uzimanju vitamina D ili ekstrakta zelenog čaja. Istraživanja su pokazala da oni suzbijaju rast mioma – savjetuje dr. Ašer-Valš.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više