KOLIKO STE VISOKI? VISINA UTIČE NA RIZIK OD INFEKCIJE KORONA VIRUSOM: Evo ko se prije zarazi visoki ili niski

Prekomjerna težina je veliki rizični faktor za osobe zaražene novim korona virusom, ali naučnici sada tvrde da bi i visina mogla da vas učini ranjivijima.

Visoke osobe imaju dvostruko veću šansu da obole od korona virusa, kazali su stručnjaci.

Istraživači iz Velike Britanije, Norveške i Sjedinjenih Američkih Država ispitali su širok spektar ličnih i radnih prediktora koji se odnose na prenos infekcije Covid-19.

Oni su rekli da prvi rezultati studije, u kojoj je učestovalo 2.000 ljudi, sugerišu da je vrlo moguće da se novi virus SARS-COV-2 prenosi putem aerosola, kao i da visoki ljudi imaju dvostruko veći rizik od infekcije.

– To je nešto što se ne bi očekivalo ukoliko bi se prenos virusa odvijao isključivo putem respiratornih kapljica – rekli su.

korona-virus-830x0

foto: Shutterstock

Aerosoli se mogu nagomilavati u slabo prozračenim prostorima, a nose ih vazdušne struje.

Respiratorne kapljice su veće od aerosola i smatra se da prelaze relativno kratke udaljenosti i brzo padaju na dostupne površine.

– Rezultati ovog istraživanja u kome je povezana visina i dijagnoza Covid-19 bolesti, sugerišu da prenošenje novog virusa putem respiratornih kapljica nije jedini mehanizam prenosa i aerosolni prenos je moguć. To su sugerisale druge studije, ali naša metoda potvrde je nova – kazao je profesor Evan Kontopantelis sa Univerziteta Mančester.

Maske su veoma važne u prevenciji, napominje profesor.

profimedia-0509613273-zastitna-maska

foto:Profimedia

–  Iako je društveno distanciranje još uvijek važno jer se vjerovatno virus prenosi kapljicama, ipak ukazuje da nošenje maski može biti jednako efikasno u prevenciji – zaključio je on.

Izvor: Telegraf.rs

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više