Zemlje Zapadnog Balkana u vrhu prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika, BiH četvrta

Analitičar Evropske inicijative za stabilnost Adi Ćerimagić uporedio je podatke o novozaraženima koronavirusom na 100.000 stanovnika u junu i julu i zaključio da su među pet država sa najvećim rastom, čak četiri sa Zapadnog Balkana, među kojima i Bosna i Hercegovina.
 
U posljednjih 15 dana situacija se u mnogim evropskim državama poprilično pogoršala, pogotovo ukoliko situaciju posmatrate iz aspekta broja zaraženih na 100.000 stanovnika.

Prema podacima Eurostata i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti najveći rast, u tom pogledu, u julu ima Luksemburg zatim četiri države Zapadnog Balkana – Crna Gora, Kosovo, Bosna i Hercegovina, Srbija (ovim redoslijedom – od većeg pogoršanja ka manjem).

Bosna i Hercegovina ima pogoršanje situacije od 52 zaražena na 100.000 stanovnika u odnosu na juni, a trenutni broj zaraženih na 100.000 stanovnika je 96. Nama definitivno ne idu u prilog brojke posljednjih dana koje stalno rastu, a i danas smo imali rekordan broj novozaraženih od početka epidemije (434) .

 

Situacija je, kad su u pitanju zemlje regije, najgora u Crnoj Gori koja je dugo važila za državu sa najboljom epidemiološkom situacijom ovdje. Sada ima 239 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Nešto bolja situacija je u Albaniji i Hrvatskoj gdje je po 17 i 13 zaraženih na 100.000 stanovnika više nego u junu, a jedina iz regije Zapadnog Balkana koja bilježi pad, odnosno manji broj nego u junu je Sjeverna Makedonija koja sada ima 94 zaražena na 100.000 stanovnika. Slovenija ima svega četiri pozitivna stanovnika na 100 hiljada.

Pozitivnu statistiku bilježe još samo dvije evropske zemlje, a to su Portugal i Švedska.

Ovakva statistika pokazuje da je među zemljama sa evropskog kontinenta trenutno najgora rastuća epidemiološka situacija u državama Zapadnog Balkana.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više