Zavod zdravstvenog osiguranja u Bihaću izgubio četiri miliona KM

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja USK Elvedin Sedić kazao je kako je ova ustanova izgubila oko četiri miliona KM u posljednjih 15 godina jer se nije poštovala odluka kojom su pacijenti koji su koristili banjsko liječenje, a prema Odluci iz 2005. godine, trebali snositi 40 posto troškova.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Održao je konferenciju za novinare nakon što se podigla prašina u vezi novog pravilnika koji je donio Upravni odbor ZZO USK na posljednjoj sjednici, a u koji je uvrštena i odluka da se banjsko liječenje za osobe koje ga ne koriste u svrhu terapije plaća.

“Mi nismo donijeli ništa novo već smo objedinili samo ono što se sve do sada primjenjivalo u jedan dokument. Sada smo obavezali komisiju koja radi u ZZO da počne primjenjivati ono što je njena obaveza. Za osigurane osobe nema nikakvih promjena. I ranije smo imali određene dijagnoze za koje je komisija davala saglasnosti i upućivala na banjsko liječenje. Ukoliko je riječ o nastavku liječenja po određenoj dijagnozi, ZZO finasira to liječenje 100 posto, a ukoliko je riječ o banjsko-rekreativnom liječenju naplaćuje se u omjeru 60:40”, rekao je Sedić.

Istakao je kako se do sada to što nije bilo korektnog pravilnika već nekoliko odluka zloupotrebljavalo na način da su banjsko liječenje koje je ZZO finansirao u ukupnom odnosu koristile osobe za provođenje godišnjeg odmora, vodili su bračne drugove itd.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

“Niko nije postavio pitanje gdje je ovih 40 posto koje nikada nije plaćeno u proteklih 15 godina na čemu je ovaj zavod izgubio oko četiri miliona KM. Do sada smo mogli od Gate napraviti moderni banjsko-rekreativni centar iz vlastitih sredstava. Zbog toga smo donijeli pravilnik da ovaj zavod ne snosi troškove takvog vida banjskog liječenja i da ga omogućimo onim osobama kojima do sada nije bilo dozvoljeno, a bilo im je potrebno”, kazao je.

Na konferencije je rekao i to kako do sada ZZO USK nije uplaćivao naknade za sanitetski prijevoz zdravstvenim ustanovama iako je bio dužan jer su zdravstvene ustanove obračunavale više sredstava u ovoj godini u odnosu na stvarne troškove. To su utvrdili kontrolama koje su proveli u prvih šest mjeseci i tri mjeseca nakon.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

“Ustanove su odbile izvršiti korekciju zato nismo uplaćivali, ali smo na posljednjoj sjednici i to riješili”, rekao je.

Sedić se požalio i na to da su do sada poslali šest podzakonskih akata koji su bitni za rad ove ustanove Vladi USK, ali da ti akti nisu došli na dnevni red Skupštine USK jer odnosi između Ministarstva zdravstva i Skupštine USK očito ne funkcionišu. Još uvijek nemaju ni nove cijene lijekova i esencijalne liste iako su taj prijedlog uputili nadležnom ministarstvu u Vladi početkom oktobra.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

“Dva mjeseca nemamo povratnu informaciju. Zbog situacije sa Skupštinom USK dolazi u opasnost da nam se zakoče mnogi procesi rada, ali se nadamo da do toga neće doći i da će se ova situacija za dobrobit svih osiguranika riješiti ubrzo”, zaključio je Sedić.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više