UPRAVO // Policija pretresa prostorije Federalne uprave civilne zaštite (VIDEO)

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu i Federalne uprave policije vrše pretres sjedišta Federalne uprave civilne zaštite na Stupu pokraj Sarajeva, objavljuje portal Klix.ba.

Pretres se dovodi u vezu sa slučajem uvoza respiratora iz Narodne Republike Kine posredstvom poljoprivredne firme iz Srebrenice “Srebrena malina”.

Podsjetimo da je SIPA od aerodromske službe u Sarajevu, kao i tamošnje Carinske nedavno tražila svu papirlogiju vezano za nabavku medicinske opreme koja je nabavljana u zadnjem periodu.

U ponedjlejak je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odlučilo preuzeti od Tužilaštva Kantona SArajevo istragu o slučaju vezanom za nabavku respiratora.

Podsjetimo, ugovor vrijedan 10,5 miliona KM potpisali su direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme “FH Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Sporne faktori u nabavci respiratora jeste sama cijena aparata koja je od početka sumnjica, njihova kvaliteta, činjenica da medicinsku opremu nabavlja poljoprivredna kompanija koja usput nije bila registrovana u sistemu javnih nabavki.

Također, “Srebrena malina” dobila je dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva da može uvesti medicinsku opremu tek nakon što je ugovor o nabavci opreme potpisan.

Dalje, u Bosnu i Hercegovinu je stiglo 80 od 100 naručenih respiratora i nije poznato kada bi ostatak mogao biti dostavljen. Kutije koje se nalaze u Sarajevu još nisu otvorene jer čelnici kompanije Sono Medical čiji bi stručnjaci trebali navodno pregledati respiratore čekaju da se za taj proces osiguraju zakonom predviđeni uslovi.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više